Paradoxem je, že v loňském roce si někteří místní hostinští stěžovali, že jejich tržby během slavností klesají. Důvodem je to, že se v ulicích města vyrojí velké množství stánků a turisté pak do kamenných hospod chodí méně.

Těmto protestům se rozhodlo v letošním roce vedení města postavit tím, že jednak schválilo pravidla pro konání historických trhů a jednak vyhlásilo výběrové řízení pro poskytování gastronomických služeb během těchto akcí. Jsou to sice dvě rozdílné věci, ale mohou se vzájemně potkat.

Platí, ale nevyplatí

Jak uvedl starosta města Luboš Jedlička, do gastronomického řízení se přihlásilo šest firem, z nich dvě nesplnily podmínky.

„Zbylé čtyři si rozdělily území Pivovarské zahrady, Širokou ulici a Náměstí Svornosti,“ dodal Jedlička s tím, že dvě jsou z Českého Krumlova, jedna z Českých Budějovic a jedna z Teplic. „Důvod, proč se do řízení nepřihlásily některé známé českokrumlovské restaurace a firmy nám není znám. Každý měl šanci, bylo to vyvěšeno, vyhlášeno a řádně oznámeno,“ doplnil starosta.

Důvod, proč se nezúčastnit, má například podnikatel David Kopenec: „Pro nás by to byla příliš velká jednorázová investice, která by se nám nevyplatila,“ konstatoval včera. A důvod investice? Město podle místostarostky Jitky Zikmundové preferuje historizující tendenci, dobové kostýmy a stánky, stejně tak i jídla, která historii evokují.

„Chceme, aby sortiment odpovídal historickému trhu a především, aby nebyl předražený a ceny se pohybovaly v obvyklých mezích,“ dodává místostarostka. Vybrané firmy navíc obstarají gastronomické služby pro všechny historické trhy během roku, tedy jak pětilistou růži, tak Svatováclavské slavnosti nebo Advent.

Stánky historických trhů by se také měly vyvarovat prodeje lihovin nebo vlastní doprovodné reprodukované hudby.

Výsledek těchto snah posoudí návštěvníci už za týden při Slavnostech pětilisté růže.