„Přátelé, měli jsme vegetariánskou zabijačku, v pondělí tedy bude pečená dýně,“ oznámila například včera strávníkům vegetariánská restaurace v Českém Krumlově.
Zapíchnutý Goliáš
A skutečně, dýně o velikosti malého prasete už čekala naporcovaná v kuchyni. „Podzim je čas dýní a rozhodně by se tedy měly objevit na jídelníčku lidí. Zejména tam, kde se urodí pěkný Goliášek,“ říkala včera znalkyně vegetariánských specialit Hana Lauková. „Také jsme takového zapíchli, rozřízli, vykuchali a naporcovali a nyní vymýšlíme na kolik způsobů ho uvaříme,“ říkala s úsměvem.
„Dýňovou polévku už jsme servírovali na několik způsobů, dýni pečeme již podruhé. A až začneme sbírat dýně vystavené před obchody, vydržíme s nimi až do zimy,“ smála se.
Dýně jsou věda
V domácnostech na Českokrumlovsku je využití dýní zřejmě minimální, přitom se z nich dá připravit prakticky cokoliv. Již zmiňované polévky, dýňové zelí, smažit je třeba jako bramboráky, zapékat na množství způsobů či dávat do buchet a dezertů.
„Možná by se z některých daly udělat i karbanátky. Nejlepší je dýně hokaidó, nejkvalitnější, cenný druh dýně oranžové barvy. Bohužel, jestli je to opravdu tato dýně, se pozná teprve až po rozkrojení. Těžko se vypěstuje, protože se dýně mezi sebou snadno kříží. Dýně hokaidó ale není vodnatá a není ji třeba dochucovat žádným kořením,“ naznačila Hana Lauková a potvrdila, že vyznat se v dýních z hlediska kulinářského je téměř věda.