Nejmenší pivovar v jižních Čechách otevřel v sobotu Jiří Fojtl ve Vyšším Brodě. Do města tak po dlouhých desetiletích vrátil výrobu vlastního piva, což většina místního obyvatelstva vítá.

„Pivo jsme ještě neochutnali, tak ho zatím nemůžeme soudit, ale je vážně dobře, že se tu něco děje. I když nejsme žádní extra milovníci zlatavého moku, určitě to potěší,“ řekli například manželé Vávrovi. Pivo se momentálně čepuje zatím pouze v jednom z hostinců na vyšebrodském náměstí. První ochutnávky si v sobotu nenechala ujít velká spousta lidí. „Chutná mi, a to pivo nepiji,“ usmívala se místní Radka Francová.

Klášterní pivovar

Někteří lidé by ale byli nejraději, kdyby se pivovar vrátil do původních prostor vyšebrodského cisterciáckého kláštera. „Už je to velká spousta let, co tam vařili pivo. Měli by to tam vrátit, to by bylo hned o něčem jiném,“ míní Laco Štriha. S jeho slovy souhlasí i další pivař Luboš Woisetschäger: „Pivovar v klášteře si už nikdo nepamatuje. Je to škoda, být tam, bylo by to jiné unikum. I tak je ale pro město dobře, že se tu zase vyrábí pivo.“

Do výroby světlé jedenáctky a polotmavé třináctky se pustil místní nadšenec Jiří Fojtl. Své pivo pojmenoval Jakub. Podle jeho slov jde v první řadě o koníček. „Linka je schopna vyrobit 500 hektolitrů piva za rok. Pro mě je to opravdu hlavně koníček, takže není prioritou, aby pivo hned ze začátku vydělávalo nějaké horentní sumy,“ řekl Fojtl. „Samozřejmě se ale budeme snažit dosáhnout kapacity co nejdříve,“ dodal.