„Slyšeli jste to hřmění ve 20.53 hodin?“ Ptala se například jedna z uživatelek facebooku. A další reakce na sebe nenechaly dlouho čekat: „Na Máji též, ale k bouřce bych to nepřiřadila…V Nových je to také slyšet… Slyšela a přišlo mi to divný… Slyšíme už několik dní(Vrábče). Vojáci mají nejspíš cvičení v Boleticích… A není to třeba z Lomů u Srnína?… Nahoře v Adamově taky slyšeno…. Krumlov, tam taky bylo slyšet. U vrábče také, Dolní Třebonín hlasité rány.“ Podobné to bylo v Dubném, Temelíně či v Kosově na Českokrumlovsku.

Lom v Plešovicích původcem ran rozhodně nebyl, neboť ten den v lomu vůbec neodstřelovali. Zato bylo živo v boletickém vojenském prostoru, kde cvičili táborští vojáci. Střelby se tam odehrávaly po celý den, ale patrně až večer, kdy utichl hluk z ostatní běžné lidské činnosti, lidé rány zaznamenali.

„V prostoru se odehrává plánované vojenské cvičení,“ sdělil přednosta újezdního úřadu Boletice Marián Varda. „Vojáci stříleli až do 22 hodin. A ty velké rány se nesly krajinou zřejmě při střelbě z pandurů na střelnici v Podvoří. Pandury jsou obrněné transportéry. Jsou to dost hlučné střely.“ Navíc se jejich zvuk patrně odrážel od mraků na nebi, což jejich hlučnost zvýšilo. Nicméně jedná se o běžné střelby v rámci vojenského výcviku.