Logo Deník na návštěvě.Zdroj: Deník

V Rájově se vrátil do střešní zvoničky na místní kovárně, kde v minulosti býval. Má zajímavou historii. Kovárna se zvoničkou stávala v místě dnešní nově zrekonstruované restaurace a kovářská rodina měla za úkol pravidelně zvonit. Kovárna byla zbourána v 80. letech 20. století.

Ví se, že ve zvoničce byl jako poslední zvon zasvěcený sv. Vojtěchovi, který měl být pořízen rájovskou obcí v Praze roku 1857. Během roku 1942 byl však zřejmě zrekvírován pro válečné účely. Tehdejší rájovský kovář Jakub Šesták ale nechal někde na Šumavě, z čeho se tehdy dalo, odlít nový zvon, který se dochoval dodnes. Po zbourání kovárny tento zvon ve svém domě opatroval pan Zeman. Později ho pověsil na sušárnu hadic uprostřed návsi a až do 90. let na něm zvonil umíráček.

Zlatokorunskou pouť se loni podařilo uskutečnit.
DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Sancta Spinea Corona dává Zlatokoruňáky zase dohromady

Obec Zlatá Koruna ho chtěla po rekonstrukci hospody opět vrátit do zvoničky na střeše, ale ukázalo se, že je pro to nevhodný.

Hostinec v Rájově po rekonstrukci získal zvoničku, v níž nyní vyzvání nový zvon.Zdroj: Deník/ Zuzana Kyselová„Stožár na sušení hadic jsme demontovali, protože překážel při pracích na stavbě hospody,“ líčil starosta Milan Štindl. Původně chtěli hospodu jenom částečně zrekonstruovat, pak ale zjistili, že je nutné postavit ji prakticky znovu. Hotova byla v roce 2017 i se zvoničkou na střeše.

„Zvon jsme do ní ale dát nemohli, protože byl z nevyhovujícího materiálu,“ říká Milan Štindl. „Tak jsme nechali odlít zvon nový. Bude zasvěcen sv. Jakubovi Většímu jako pocta kováři Jakubovi, který se zasloužil během války o zvon, který někde vystavíme.“