Právě tam si členové fotoklubu totiž uvědomili, že onen jubilejní 60. ročník oslaví nejen mapový okruh, ale i samotný českokrumlovský fotoklub. Vznikala tak myšlenka na velkolepé oslavy výročí spojených s vyhlášením prestižní soutěže. Bohužel však covidová situace události nepřála a oslava výročí 60 let fotoklubu, spojená s výstavou Tarase Kuščinského v Regionálním muzeu, byla odložena na rok 2022.

Vánoční fotografování u Seidelů v Českém Krumlově provází neopakovatelná sváteční atmosféra počátku 20. století, okořeněná vůní cukroví.
OBRAZEM: U Seidelů už jsou ve vzduchu cítit Vánoce. Měli tam focení u stromečku

Vyhlášení mapového okruhu tak muselo být uskutečněno jako samostatná událost. Mnoho lidí si však nedokáže představit, co vlastně pojem mapový okruh představuje. „Podle předem navržené mapy si mezi sebou fotokluby z celé České republiky navzájem posílají výstavní kolekce, které čítají řádově 15 ks fotografií, které si navzájem bodují. Každý rok se pak jeden z fotoklubů přihlásí k tomu, aby se ujal závěrečného vyhodnocení,“ vysvětluje Ladislav Pouzar, předseda českokrumlovského fotoklubu.

Pro všechny zástupce z jednotlivých fotoklubů byl připraven bohatý program. Slavnostní vyhlášení proběhlo v dopoledních hodinách ve Studijním centru v areálu Zámku Český Krumlov. Na vyhlášení dorazili představitelé z fotoklubů sídlících v Praze, Sokolově, Karlových Varů či Žďáru nad Sázavou. Výherci mapového okruhu byli vyhlášení na úrovni jednotlivců, ale i celků. Výherce nejlépe ohodnoceného snímku s názvem Oči však nedorazil, a tak první cenu převzal jeho kolega z fotoklubu AMFORA Rakovník.

Areál krumlovských kasáren v říjnu 2021.
OBRAZEM: Nahlédněte s námi do zpustlých krumlovských kasáren

Na druhém místě se umístil s černobílým portrétem s názvem Být či nebýt Jindřich Vodehnal z Litomyšle, který byl svým úspěchem překvapen. „Připadám si jako Karel Gott, vůbec jsem s tím nepočítal,“ usmíval se radostně. „Jsem nadšený,“ neskrýval své nadšení. Není to však poprvé, kdy se umístil na předních příčkách. V minulosti dokonce obsadil i prvenství, ne ovšem v MO Nekázanka. Prozradil, jak jeho snímek vznikal. Portrét člověka s poměrně netradiční vizáží vznikl totiž ve večerních hodinách v hospodě, kdy se rozlítil při politické diskuzi.

Třetí místo bylo dělené a obsadili jej současně fotografové Zdeněk Pachovský z fotoklubu Freeland ve Žďáru nad Sázavou a zároveň Richard Unverdorben z vítězného fotoklubu MKS Domažlice. Pogratulovat výhercům dorazil ze strany města i místostarosta Ivo Janoušek.

Po slavnostním vyhlášení a obdržení cen od sponzorů proběhla prohlídka lapidária, Hradního muzea, ale i věže či fotoateliéru Seidel. Velké poděkování za uskutečnění této akce patří dle slov předsedy českokrumlovského fotoklubu především sponzorům, ale hlavně institucím, jako jsou zámek, město, divadlo, ale i Jihočeský kraj. V sobotní podvečer pak proběhla vernisáž v prostorách Městského divadla, kde se všichni zúčastnění shromáždili a hromadně diskutovali nad snímky, ale i budoucností soutěže. Několik desítek nejlepších fotografií je možno shlédnout až do 26. října ve foyer Městského divadla v Českém Krumlově. Vidět můžete fotografie ze všech dvanácti zúčastněných fotoklubů. Pro následující ročník opouští skupinu soutěžících fotoklub TeriFoto Sokola Písek, přihlásil se fotoklub z Brna. A rovnou, což je naprosto jedinečné, se přihlásili k tomu, že bude zastřešovat následující ročník.