Účastní se jí i knihovny na jihu Čech, které nechají děti ve svých prostorách přenocovat. Akce se koná po devatenácté.

Městská knihovna Tábor zvolila téma Malý princ. Děti čeká podle mluvčí Kateřiny Šímové divadelní ztvárnění příběhu. „Už předem malovaly planety, přijde liška,“ doplňuje Kateřina Šímová. Protože má táborská knihovna jako jedna asi ze tří v republice hvězdárnu, budou se děti dívat v noci na hvězdy. Akce je určena pro školní skupiny.

Noc s Andersenem
akce chce zvýšit zájem dětí o knihy
dává dětem osobní příklad pomocí hlasitého předčítání a seznamování s literaturoua ukazuje, že číst je dobrodružství
poprvé v roce 2000, letos po devatenácté

Tématu Malý princ se drží i Šmidingerova knihovna ve Strakonicích. Toho a Pipi Dlouhé punčochy se bude týkat loutkové představení divadla Radost, nebo ukázky z knih. Podle Blanky Auterské z dětského oddělení děti čekají také vtipné soutěže nebo vyrábění zápichů do květináčů. „Ráno společně posnídáme,“ říká.

Městská knihovna Prachatice zve 15 dětí, nejlepších čtenářů z čtenářské soutěže. Čeká je zábavná hra o Prachaticích na téma Ferda Mravenec zvolené pro výročí nakladatelství Albatros.

Přespávat se nebude v Městské knihovně Český Krumlov, přesto se děti podle Heleny Jelínkové z dětského oddělení nudit nebudou. „Přijde Indián,“ slibuje. Děti si vyzkouší střelbu z luku nebo uvidí kance.

Kouzlo společného nocování si užijí dětští čtenáři Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích, a to na pobočce Čtyři Dvory, kde se podle Petry Mašínové, mluvčí knihovny, budou slavit 70. narozeniny Albatrosu. Do dětství svých rodičů děti nahlédnou díky knihám, ale i tehdejším klasickým hrám. Spát se bude i v pobočce Suché Vrbné. „Tam mají nachystanou velkou dobrodružnou hru – hledání pokladu. Bude samozřejmě dobré čtení, budou tvořit a chybět nebude ani kytara a zpěv,“ zve Petra Mašínová. Večerní program se koná v pobočkách Na Sadech, Rožnov a Vltava.

Kromě knihovny se v Českých Budějovicích připojilo k akci i Jihočeské divadlo. Herci Malého divadla seznámí děti s neznámými příběhy Hanse Christiana Andersena z knihy Při nejzazším moři. Děti se spolu s herci podle Michaly Piskačové z edukačního oddělení divadla Ateliéru 3D vypraví k Hardtmuthově vile zasadit strom. „A přijde i sám Hans Christian Andersen,“ láká.