Výlet do Českého Krumlova se dá zjednodušit na cestu k zámku, procházku v křivolakých uličkách, oběd u Vltavy a tím návštěva památky UNESCO končí. Město ale nabízí mnohem víc než hodinovou lekci z historie. Stačí jeden krok z hlavní pěší zóny na ulici Latrán do areálu Klášterů a máte o zábavu na půl dne postaráno. Když se řekne „klášterní komplex“ asi málokoho napadne, že právě zde lze zažít něco dobrodružného. Vstup je přes Řemeslnou uličku, kde mají své dílny kovář, brašnáři, sklářka, hrnčíř nebo barvířka. V každé dílně si můžete vyzkoušet základy řemesla a svůj výrobek odnést domů. „Většinou děti nejvíc baví, když míchají barvy a malují na hedvábí. Vidí, že se dá během chvilky vykouzlit originální barevná kompozice,“ říká barvířka Kristýna Blažková, která studovala módní návrhářství v Písku a textilní design na univerzitě v Linci. Pár metrů od její dílny je vstup do Interaktivní expozice lidských dovedností, která provede rodiny s dětmi světem středověku křížem krážem.

Středověká hra

Rozsáhlý areál má velmi zajímavou historii, jeho počátky se datují do 14. století, kdy tu byl klášter klarisek, které žily v izolaci od okolního světa a komunikovaly pouze přes mříž v kostele. „V úvodní části máme středověkou a renesanční světnici, kde uvidíte, jak se stolovalo a jaké se nosilo oblečení. Rozhodně se nemusíte obávat, že u nás máme vitríny a na nic se nedá sáhnout. Naše expozice je přizpůsobená tak, aby si děti mohly ledacos zkusit. Zjistíte, jak se pracovalo s knihtiskem a vytisknete si vlastní pohlednici. A s tiskem souvisí i další místnost, kde máme písařské stolky, podobně jako kdysi bývaly v klášterech. Děti píšou husím brkem a luští, co asi znamenají klikatá středověká písmena,“ říká Kateřina Slavíková, vedoucí Klášterů Český Krumlov a poukazuje na další zajímavou část expozice. Klášterní lékárna navazuje na tradici, kdy se tu léky míchaly z přírodních surovin.

Krásnou podívanou opět návštěvníkům Krumlova připravil hlavní kostýmovaný průvod Slavností pětilisté růže.
OBRAZEM: Připomeňte si předchozí Slavnosti pětilisté růže

Návštěvníci hádají, na co se jednotlivé bylinky používaly a mohou namíchat bylinkovou dezinfekci. „Během celého léta máme akce pro rodiny, 24. června večer bude Tajemná stezka klášterní zahradou. Návštěvníci si mohou sami prozkoumat běžně nepřístupná místa klášterů a zahrad,“ zve Slavíková.

Portrét na památku

Jiná tajemství luští děti v Museu Fotoateliér Seidel, který je zhruba pět minut chůze od hlavního náměstí v Krumlově. Nejmladší generace bere fotografování jako běžnou záležitost a možná ani netuší, jak tohle řemeslo fungovalo na počátku minulého století. „V muzeu uvidí domácnost a pracovní prostředí fotografa Josefa Seidela, který tu bydlel od roku 1905 s rodinou. Nejdůležitější součástí domu je fotoateliér, kam za ním chodili místní, ale i přespolní. Pro většinu klientů bylo fotografování něco výjimečného, přeci jen museli se vydat i několik desítek kilometrů, aby doputovali do ateliéru a pak čekali i několik týdnů, než jim přišel hotový portrét. Dnes je fotografování mnohem jednodušší a proto chceme dětem ukázat, jak se pracovalo před více než sto lety. Během komentované prohlídky pro rodiny jdeme do ateliéru, kde je seznámíme s dobovými přístroji a pak se vydáme do temné komory, kde děti sledují, jak vyvoláváme snímky. Nejbližší termín prohlídky je 27. června, a 30. června se budeme těšit na děti, které se k nám přijdou vyfotit s vysvědčením,“ říká kurátor Petr Hudičák.

Inspirace Krumlovem

Speciální akci pro rodiny s dětmi mají také v Egon Schiele Art Centru. Od května je tu nová instalace ze skla a kovu, kterou vytvořil japonský sochař Tets Ohnari, který se do Krumlova pravidelně vrací. „Inspirovalo mě hlavně historické centrum města. Připadá mi jako svět sám pro sebe. Vytvořil jsem desítky skleněných domků a nad ně zavěsil obří skleněný měsíc, který svítí na město i odráží život místních obyvatel,“ říká Ohnari a zmiňuje také další inspirační zdroj, neodmyslitelně spjatý s Krumlovem: Egona Schieleho. Jak město vypadalo v době, kdy zde slavný malíř tvořil? A jak se změnily, nebo spíš nezměnily křivolaké uličky? To vše uvidíte na fotografické výstavě Krumlov za časů Schieleho. V galerii se představuje také tvorba Aleny Anderlová, která nabízí nejen originální pohled na krumlovské uličky a náměstí, ale také šumavskou krajinu. „Letos máme speciální rodinnou vstupenku za 200 korun. Mohou ji použít dva dospělí a s nimi až pět dětí. Za tuhle cenu uvidí všech pět výstav, které jsou u nás v galerii“ říká ředitelka Hana Jirmusová Lazarowitz.

Ve městě i u rybníka

Zajímavou novinku připravilo také Sdružení průvodců Český Krumlov. Organizuje komentované prohlídky pro děti, které jsou od čtvrtka do neděle, vždy od 10 hodin. Průvodci mají pro nejmladší generaci turistů řadu hádanek, které společně luští při procházce městem.

Pavel Jinšík s Michalem Kubíkem monitorovali situaci na stanici VZS na Modříně v březnu 2019, kdy hladina vystoupala na 725,05 m n. m..
Déšť naplnil přehrady, Lipno je plné na 96 procent

„V Krumlově je nabídka aktivit pro rodiny opravdu rozmanitá, je tu například plavba na vorech, půjčovna koloběžek, jízda vláčkem v grafitovém dole nebo Naučná stezka Dubík, kde se dětí učí poznávat faunu i flóru. Zhruba čtvrt hodiny pěšky od historického centra je Hornobranský rybník. Děti si tu užijí nejen koupání, ale také spoustu atrakcí, od horolezecké stěny, přes trampolínu a prolézačky až po beach volejbalové hřiště. Donedávna k nám rodiny jezdily jen na krátkodobé výlety, ale věřím, že u nás mohou prožít zajímavou dovolenou. Krumlov by mohly mít jako základnu pro výlety do okolí a zkombinovat zážitek z městské atmosféry s aktivní dovolenou v přírodě,“ říká Miroslav Březina z Destinačního managmentu Český Krumlov.

Judita Matyášová