Vyšebrodská mateřská škola v současnosti nemá dostatečnou kapacitu, aby uspokojila zájem rodičů o umístění dětí, proto město přistoupilo k dočasnému řešení. Podpořilo vznik dětské skupiny, která je dotována z prostředků Evropské unie a přijímá děti od 2,5 roku do pěti let. Dětská skupina Brodýsek funguje v prvním patře bývalé školy na ulici Míru. Poté, co budova prošla rekonstrukcí. Oprava školy začala v květnu.

V sobotu návštěvníky na Lipně potěší také tři chlupatá stvoření. Lamák Otík, tradiční návštěvník Lipna, s sebou tentokrát bere další dva kamarády.
Lyžaře kolem Lipna málo sněhu netrápí, běžkaři a bruslaři mají smůlu

Týkala se zejména vnějšího vzhledu. V domě, který je kulturní památkou, tudíž během prací musela být dodržována pravidla památkové péče, byla vyměněna okna za věrné kopie těch původních, fasáda byla šetrně opravena, ovšem nemohla být zateplena. „A uvnitř jsme provedli úpravy podle potřeb dětské skupiny,“ doplnil starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák.

„Nebyly to náročné úpravy, týkaly se sociálního zařízení, jedné třídy a vstupu,“ přiblížil Milan Zálešák. „Dětská skupina bude v provozu do té doby, než rozšíříme kapacitu školky. Vytvořením skupiny Brodýsek jsme chtěli maminkám vyjít vstříc, aby mohly nastoupit do zaměstnání. A současně připravujeme rekonstrukci mateřské školy, ke které bude přistaven nový pavilon na zhruba 24 dětí.“

Šestý reprezentační ples města Český Krumlov.
Reprezentační ples města Český Krumlov opět zazářil

Dětská skupina je spolufinancována Evropskou unií a má kapacitu dvanáct dětí. O děti se starají tři kvalifikované pečující osoby.

„Momentálně máme plno, i když několik dětí právě marodí,“ sdělila vedoucí skupiny Zuzana Kusová. „Doufáme, že se tu dětem líbí. Mají tu plno hraček, které jsme nanosili z domovů nebo je darovali lidéz Brodu. Máme tu stolečky a další várku stolečků čekáme, abychom měli zvlášť stolečky do herničky a zvlášť na jídlo. Děti mohou dovádět v bazénku s barevnými kuličkami, ten je hodně oblíbený, také v prolézacím tunelu. Získali jsme rovněž notebook s repráčky, takže dětem můžeme pouštět pohádky a písničky, no, je tu pro děti úplný ráj.“

Do dětské skupiny nemůže svěřit své dítě kdokoliv, zájemce musí splňovat určité podmínky. Například alespoň jeden z rodičů musí mít vazbu na trh práce. To znamená zaměstnání, OSVČ, studium, evidence na Úřadu práce, rodič na rodičovské dovolené s trvajícím pracovním poměrem. O přijetí dítěte rozhoduje rada města Vyšší Brod.