Adéla Fučíková z Českých Budějovic studuje vysokou školu v Praze a dokončuje navazující magisterské studium. Ke své práci využívá především on-line zdroje.

„Má diplomová práce se týká jedné z mnoha subkultur mládeže pocházející z Velké Británie a pro zpracování diplomky vycházím ze sociologickych studií. Celou práci píši v angličtině. Většinu zdrojů čerpám z elektronickych databází, na které nás škola odkázala. Nicméně to, že je univerzitní knihovna zavřena je škoda, protože jsem mohla své zdroje obohatit ještě o meziknihovní výpůjčku,“ domnívá se Adéla Fučíková.

Ilustrační foto.
Pendleři jsou podle vlády zdroj nákazy, stali se terčem hned po lyžařích

Jihočech Ondřej Mikeš preferuje při psaní závěrečné práce před elektronickými zdroji knihy. „Lépe se v literatuře orientuji, když ji mám při ruce a mohu v ní listovat. Doma mám pár knížek, knihovnu mi zrovna zavřeli, když jsem si chtěl literaturu vyzvednout,“ komentoval.

Studentka Jihočeské univerzity Tereza Tomášková začne psát bakalářskou práci v létě. „Vzhledem k tomu, že jsem si vše potřebné na tento semestr opatřila už v únoru - skripta a knihy ke studiu, tak mě se to nějak výrazně nedotýká. Když máme zadaný seminární projekt, který vypracováváme, tak je to většinou z různých geografických databází, ze kterých potom sestavujeme určitou teorii. A co se týká obecné teorie o daném místě či definice různých geografických problematik, dá se to všechno vyhledat v různých pracích, které jsou dostupné on-line,“ popsala studentka druhého ročníku bakalářského studia.

„Já osobně bakalářku začnu psát v létě, takže nemohu posoudit, jak jsou na tom ostatní. U nás aktuálně na katedře geografie se dokončuji už jen detaily, co se týká formální stránky prací,“ zaznamenala.

Zdravotní sestra na ARO v Českých Budějovicích Veronika Bednaříková.
Na tohle nás škola nepřipravila, říká sestra z českobudějovické nemocnice

Štěpán Kuděj, mluvčí Jihočeské univerzity, vysvětlil, že přes opatření kvůli epidemii koronaviru a uzavření akademické knihovny pro studenty a veřejnost, knihovna přesto nabízí řadu služeb. Umožňuje tak studentům dále studovat.

Akademická knihovna Jihočeské univerzity poskytuje dle jeho slov studentům například možnost využívat online zdroje. „Studenti byli informováni pomocí hromadného e-mailu také o dalších možnostech a službách, které nabízejí další knihovny a organizace,“ uvedl mluvčí.

Ilustrační foto.
Na jihu Čech v úterý přibyli 4 nemocní. Podívejte, kde je nejvíc nakažených

Jaké online služby nabízejí další knihovny a organizace:

1) Vysokoškolákům knihy online - studenti a pedagogové veřejných i soukromých vysokých škol mohou od 17. 3. 2020 využívat dočasný online přístup k fondům Národní knihovny a veřejných vysokých škol. Adresa aplikace Kramerius - http://kramerius.nkp.cz/
2) Knihovna KUK na MU nabízí webináře o citační etice a psaní odborného článku: Adresa místnosti webináře: https://connect.cesnet.cz/mu-ukb-kuk/
3) Studijní kolekce v rámci online databáze odborných zdrojů Pablikado je k dispozici zdarma minimálně do 30. 4. 2020. Dostupná po přihlášení. – viz https://www.pablikado.cz/studijni-kolekce.
Další služby nabízí AK JU studentům po individuální konzultaci.
Zdroj: Kuděj Špěpán JČU

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích (VŠTE) je sice kvůli epidemiologické situaci v zemi uzavřená, její posluchači ale zcela volno nemají. Kontaktní výuku nahradila ta bezkontaktní.

Podle Zdeňka Zuntycha, mluvčí VŠTE, se jedná o samostudium. „Studenti od svých vyučujících dostávají zadání přes informační systém školy. Jde o úkoly, projekty, seminární práce, které jsou povinni zpracovat, nastudovat a osvojit si. Díky on-line výuce mají se svým vyučujícím kontakt přes e-mail nebo platformy jako je skype, viber nebo whats app a mohou s ním úkoly konzultovat. Využít lze i videokonferenci pomoci skype, který má pod svým účtem u Microsoftu k dispozici každý zaměstnanec a student VŠTE. Povinnosti posluchačů školy se tedy opatřením o zrušení kontaktní výuky nemění,“ uvedl.

Termíny zkoušek dle jeho slov nejsou zatím aktuální. „Předpokládáme, že zkouškové období bude probíhat řádně podle harmonogramu akademického roku. Samozřejmě se zamýšlíme i nad tím, jak postupovat, kdyby současná epidemiologická omezení zasáhla až do zkouškového období, tedy do období od 18. května,“ doplnil.