„Kdyby mě nedoprovázel přítel, budu snad v práci přespávat," říká dvacetiletá Martina z Českého Krumlova. Prodává suvenýry v jednom z obchodů v centru města a když na ni vyjde odpolední směna, musí za tmy projít Lineckou ulicí, aby se dostala domů na Plešivec.

A co je důvodem jejích obav? Skupinky lidí, kteří často s lahvemi alkoholu v rukou postávají či posedávají okolo místní základní školy a poblíž zdejší večerky. „Začíná to už na Benešově mostě, který často nepřejdu, aniž by po mně někdo nežádal drobné. A pak si ještě u školy vyslechnu nemístné poznámky," rozčiluje se Martina.

Podobnou zkušenost má i pětadvacetiletý Krumlovák Václav. „Viděl jsem, jak kolem této skupinky jednou u parku prošla žena se psem. Od příslušníků té party, kteří měli také psa, se jí dostalo výhrůžek, aby si čokla rychle odvedla, nebo ho živého vidí naposledy," popisuje.

„Teď už se situace podle mě zlepšila, ale sama bych Lineckou ulicí domů pořád nešla," doplňuje Martina.

Situaci, s níž se krumlovští strážníci snaží bojovat už delší dobu, by měly definitivně vyřešit vyhlášky zakazující pití na veřejnosti nebo žebrání v ulicích.

Přijetí vyhlášek se snaží prosadit vedení města. Podnětem byly mimo jiné stížnosti nejen na neutěšenou bezpečnostní situaci v samotném centru města, ale rovněž například na sídlišti Za Nádražím.

S prvními návrhy připravovaných vyhlášek se mají českokrumlovští radní seznámit na svém zasedání, které se uskuteční 6. srpna.

Mluvčí radnice Libuše Sittová včera vzkázala, že do té doby se představitelé města k tomuto tématu vyjadřovat nebudou.

Příběhy a dojmy lidí, kteří tráví svůj čas v partě u českokrumlovského městského parku, kde často nechybí alkohol, čtěte ve středečním tištěném vydání Českokrumlovského deníku.