To mnozí obyvatelé Loučovic možná ani netuší, že útroby místního kulturního domu skrývají malý kinosál. Dlouhé roky je uzavřený a mimo provoz a ani předtím moc dlouho jako kino nefungoval. Alespoň tak si to pamatuje současný starosta Loučovic Jan Kubík.

„Původně bývalo kino v dnešním hotelu Kilián,“ zavzpomínal. „Kromě kina v něm také místní ochotníci hrávali loutkové divadlo. Když byl dům s kinem prodán, dostavoval se v 90. letech kinosál nahoře v patře kulturního domu. Jenomže pak už byl zájem o kino na úbytě.“

Loučovické kino před rekonstrukcí.Zdroj: František Fazekas

Loučovičtí nyní prostor bývalého kina rekonstruují. Ovšem ne proto, aby se tam kino opět vrátilo. Vznikne tam spíše klub pro rozmanitá využití. „Bude k dispozici pro prezentace, teambuildingové akce, školení,“ říká Jan Kubík.

Stupňovitě uspořádané sedačky zůstanou zachované a ve stejném počtu, klub bude moci využívat i základní škola. Kinosál dostane nové promítací plátno, techniku i ozvučení. „Bude to také příjemné prostředí pro prezentaci historických amatérských filmů,“ dodává František Fazekas, který dává dohromady historii Loučovic. „Pamětníci si tak budou moci zavzpomínat na již neexistující papírny apod. Tyto projekce budou zdarma.“

V současnosti se v kině instalují nové elektrické rozvody, opravuje se vedení vody a podobně. Úpravy to nebudou rozsáhlé, takže obec počítá, že náklady se budou pohybovat kolem dvou set tisíc korun a do jara bude hotovo.