VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do zelí k svatomartinské huse dejte jablko i rozinky

České Budějovice – Dokonalé svatomartinské posvícení se díky několika radám šéfkuchaře restaurace Masné krámy může podařit.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Husa se má prý jeden den před pečením nasolit. Maso zkřehne a tím zkrátíme i dobu pečení. Budeme ji péct pozvolna na 130 stupňů tři hodiny a přelévat výpekem. Ke konci zvedneme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě 40 minut.

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.„Vytvoří se pěkně křupavá kůže,“ popisuje labužník Luděk Hauser. Směs koření vytvoříme ze soli, celého i drceného kmínu, sladké papriky a šalvěje. „U přípravy červeného zelí zkuste přidat pokrájené jablíčko, 2 dcl červeného vína, špetku mleté skořice, hrst rozinek a část výpeku. Zelí tím získá nevšední chuť i vůni,“ libuje si šéfkuchař. Ideální přílohou k huse jsou prý bramborové placky nazývané lokše nebo knedlíky takzvané drbáky.

Jak na lokše:
Na lokše si připravíme: 400 g vařených brambor, 100 g hladké mouky, jedno vejce, sůl, sádlo a máslo. 
Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solí a vajíčkem a pečeme na sucho. Nikoli jako tlusté placky, ale jako tenké palačinky. Potřeme směsí rozpuštěného másla, sádla a jsou hotové. Lokše slouží jako příloha ke svatomartinské huse nebo je můžeme podávat i jako slaďoučký dezert. Můžeme je totiž pomazat povidly nebo posypat mákem.

V Hradci se pekly „navšesvatý“ rohlíky

Panel Deníku - Jindřichův Hradec - Sabina Langerová, 65 let, galeristka, Jindřichův HradecJindřichohradecko – Svatomartinskou tabuli s husou a vínem můžete doplnit „navšesvatými“ rohlíky, které se podle historické kuchařky Sabiny Langerové právě na svátek svatého Martina pékávaly v Hradci. Historický recept říká: Z kynutého těsta nakrájíme kousky, ze kterých vytvoříme bochánky a necháme je vykynout. Pak každý rozválíme do kulata, naplníme nádivkou a stočíme do tvaru rohlíku. Necháme je ještě chvíli kynout a potřeme žloutkem. Pečeme do křupava. Ze zbytků těsta je potom možné upéct preclíky, které se mohou posypat ořechy nebo perníkem.

A čím navšesvatý rohlíky naplnit? Recept nabízí dvě varianty nádivky. První z nich je maková: umletý mák svaříme s mlékem, cukrem a skořicí, zahustíme strouhankou nebo nastrouhaným perníkem a dochutíme rumem.

Na druhé nádivce si pochutnají milovníci ořechů: strouhané ořechy navlhčíme v mléce a svaříme, osladíme a zahustíme piškoty, strouhankou nebo strouhaným perníkem. Dochutíme rumem nebo přidáme skořici.

Autor: Anna Zemanová, Adam Hudec

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 20 000 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Recepční - vzdělání střední odborné s výučním listem i vyšší. Pracoviště Frymburk. Pracovní poměr na dobu neurčitou, prac. úvazek plný, nástup od 1.4.2018, prac. doba dvousměnná. Mzda od 20.000,-- Kč hrubého. Vhodné i pro absolventy. Požadujeme: znalost alespoň jednoho cizího jazyka, slovem i písmem (Aj, Nj). Řidičský průkaz sk. B výhodou. Náplň práce: přijímání a vyřizování rezervací, komunikace a kontakt s klienty, práce na PC, drobná administrativa. Zaměstnanecké výhody: možnost ubytování mezi směnami, příspěvky na dopravu, personální strava, zvýhodnění služeb hotelu a restaurace pro zaměstnance. Kontakt: Koklin Lurii, tel.: 777 587 880, e-mail: info@hotel-leyla.cz. Ověřeno 19.4.2018. Pracoviště: Aa investment group s.r.o. - pracoviště frymburk, 382 79 Frymburk. Informace: Lurii Koklin, +420 777 587 880.

Výroba - Výroba Seřizovači 20 000 Kč

Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Seřizovač excentrických a hydraulických lisů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Seřizovač excentrických a hydraulických lisů - vzdělání střední odborné s výučním listem (strojírenského/technického směru). Pracoviště Kaplice. Prac. poměr na dobu neurčitou, nástup ihned, prac. úvazek plný, prac. doba dvousměnná. Mzda 20.000,-- - 25.000,-- Kč hrubého. Požadujeme: praxe min. 1 rok ve strojírenském oboru, znalost technické dokumentace. Náplň práce: seřizování excentrických a hydraulických lisů/strojů. Zaměstnanecké výhody: 13. a 14. mzda, 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravu a dopravu, prémie za kvalitu a docházku. Kontakt: 380 301 245 p. Karolína Pareisová, karolina.pareisova@brawe.cz. Ověřeno 20.4.2018.. Pracoviště: Brawe, spol. s r.o., Omlenická, č.p. 852, 382 41 Kaplice 1. Informace: Karolína Pareisová, +420 380 301 245.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč

Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Číšník/servírka - vzdělání vyučení. Pracoviště Lipno nad Vltavou. Prac. poměr na dobu určitou s možností prodloužení, prac. úvazek plný, prac. doba pružná. Nástup ihned. Mzda 15.000,-- Kč hrubého. Kontakt: 724 927 934 Bc. Petra Košinová, email: kosinova@dfkgroup.cz. Ověřeno 20.4.2017.. Pracoviště: Dansen a.s. - lipno nad vltavou, 382 78 Lipno nad Vltavou. Informace: Petra Košinová, +420 724 927 934.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 14 900 Kč

Svářeči Svářeči. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Svářeči - vzdělání nižší střední odborné, vyučení, praxe v oboru. Nutná odborná příprava, vzdělání a příslušná oprávnění ke sváření - platné svářečské zkoušky a osvědčení. Pracoviště Kájov. Prac. poměr na dobu určitou, prac. úvazek plný, prac. doba nepřetržitá. Nástup 1.4.2018. Mzda 14.900,-- Kč hrubého. Kontakt: 775 155 769 p. Ivan Martyn, mzdy2@prodimo.cz. Ověření 19.4.2018. Pracoviště: Barmeral s.r.o. - pracoviště kájov, 382 21 Kájov. Informace: Ivan Martyn, +420 775 155 769.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krumlovská Karolína Martínková (druhá zleva) na nejvyšším stupni při krajské lize ve Strakonicích.

Panteři přidali do sbírky dvacítku cenných kovů

V podzimním vzájemném utkání slavojáci i díky dvěma trefám Jakuba Wagnera (vlevo) tým Petřína svalili 4:1, ale v odvetě na západě Čech dospěl duel až do penalt.

Slavoj bral v duelu pravdy na Petříně dva body

Kauza Marley: Rozsudek není

Prachatice - Prachatický soudce chce vědět od znalce více o zranění psa.

AKTUALIZUJEME

U Zbytin havaroval další motorkář

Jižní Čechy - Od sobotního rána řeší policisté několik havárií motocyklistů.

OBRAZEM: Vltava je odemčená! Do Krumlova se sjelo na pět set vodáků

Český Krumlov /VIDEO/ - Snad ze všech koutů republiky se sjeli vodáci na sobotní oficiální odemykání Vltavy. A počasí bylo jako na objednávku, už dopoledne se teplota vyšplhala přes 20 stupňů a peklo sluníčko.

Řídil opilý, nadýchal a okamžitě přišel o řidičák

Kaplice - Dvaapadesátiletého řidiče osobního vozidla Kia, který byl ovlivněn alkoholem, zastavila a kontrolovala hlídka policistů Obvodního oddělení policie Kaplice.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT