Dopis s tímto návrhem požadoval, aby se možná změna projednala v radě města i v zastupitelstvu. Podle náměstka primátora Juraje Thomy už rada města o věci debatovala, ale bez závazného výsledku. "Dopis jsme vzali na vědomí," řekl Juraj Thoma a naznačil tak, že radní ani o samotném přejmenování nehlasovali a rozhodnutí zcela předali zastupitelstvu.

Sokolský ostrov v centru Českých Budějovic.
Místo Sokoláku Gottův ostrov?

V návrhu občana mimo jiné stojí: "Naším nejznámějším zpěvákem písniček o lásce a dobré náladě, kterého velká většina národa má ráda, je Karel Gott." A následuje argument, že Sokolský ostrov má hezkou přírodní úpravu a příroda je nejvhodnějším místem mimo jiné pro zamilované a odpočinek.

Autor dopisu pak připojuje, že mnoho lidí provázely písně Karla Gotta celý život a chvála na zpěvákovu osobnost neustává.

Měl by se Sokolský ostrov přejmenovat na Gottův?Zdroj: DeníkDeník na toto téma uspořádal anketu na facebooku mezi čtenáři, která měla velký ohlas. V anketě bylo 89 hlasů pro a 737 hlasů proti přejmenování. Mimo jiné padl třeba argument, že Karel Gott nemá k Budějovicím žádný vztah a že ani Praha nepřejmenuje Kampu nebo Plzeň sady Pětatřicátníků. Další čtenář vyjádřil mínění, že by si zpěvák přejmenování lokality při své skromnosti nepřál.

Ostrov, o který se jedná, se od minulého století nazývá Sokolský. Sokolové zde mají dnes lehkoatletický stadion s nově rekonstruovanou tribunou. Dříve provozovali na vltavském břehu i letní plovárnu, která je nyní stejně jako plovárna krytá ve vlastnictví města. Místo slouží i k posezení na trávnících a dalšímu odpočinku, jak původně sokolové chtěli, podle koncepce vypracované v dobách první republiky.

Rozloučit se pojede i Ondřej Untermüller.
Vypraví se rozloučit s Mistrem

Náměstek primátora Petr Holický ale v souvislosti s návrhem na přejmenování lokality připomněl, že přejmenování ulice nebo jiného místa, kde sídlí instituce nebo bydlí občané je vždy administrativně náročným procesem. "Něco jiného je pojmenování nové ulice," dodal Petr Holický.

Je také otázkou, jak by se k věci postavila rodina zesnulého zpěváka.

Zpěvák Petr Kolář.
Miloval svoji práci do poslední chvíle, říká o Karlu Gottovi Petr Kolář

Nové ulice v Českých Budějovicích vznikají hlavně v souvislosti s novou výstavbou, ale zároveň má město řadu osobností ze své historie či současnosti, jejichž jména v takových případech jsou brána do úvahy. Poměrně nedávno například byla cyklostezka z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou v jedné části nazvána po Josefu Cepákovi, který se o její zřízení významně zasloužil a byl také velkým zastáncem cyklodopravy ve městě.

V roce 2014 byla nově vzniklá ulice, známá jako propojení dopravních okruhů ulic Nádražní a Okružní, pojmenována po generálu Heliodoru Píkovi. Generál Heliodor Píka byl československý voják a legionář, představitel zahraničního československého odboje a oběť komunistického teroru. Od roku 2017 tři komunikace v Rožnově nesou jména významných osobností spojených s Českými Budějovicemi, a to malíře, grafika a pedagoga J. R. Schustera, architekta Bohumila Böhma a boxera Josefa Němce.

O případném pojmenování nových ulic rozhoduje v Českých Budějovicích rada města a zastupitelstvo na návrh pracovní skupiny, kde zasedají primátor města, zástupce Jihočeského muzea, zástupce Státního okresního archivu, zástupce Jihočeské univerzity, člen Klubu za staré Budějovice, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství a vedoucí oddělení evidence obyvatel a občanských průkazů magistrátu města.