Kdysi tu bujanovští prodávali koláče cestujícím na slavné koněspřežné trase mezi Budějovicemi a Lincem. Letos přivezl část návštěvníků slavností Koláčový také vlak ale moderní, vypravený z Českých Budějovic i s doprovodným výkladem o slavné koňce. Jiní přijeli autem a s lehkou závistí sledovali cestující, kteří vystoupili ze speciální soupravy.

„Jsme tu poprvé a nemá to chybu. Jediné, co mne mrzí, že jsme nemohly absolvovat vyhlídkovou trasu vlakem," řekla výstižně za sebe a své kamarádky Iva Baštýřová z Českých Budějovic.

Hlavním tématem slavností jsou ale koláče. Původní inspirací prý dříve bývávaly koláče vlčnovské, ovšem dnešní parta žen, které se o pečení starají, přiznává inspiraci jinou. „Přesnou recepturu neprozradíme, ale mohu říci, že jsme se inspirovaly knihou receptů od herečky Jiřiny Bohdalové," sdělila jedna z nich Pavlína Kopačková. Pro návštěvníky jich za dva dny napekly šest stovek, padesátku větších, sponzorských a jeden velký památeční ve tvaru loukoťového kola.

Ten se nakonec mezi návštěvníky dražil. „Půlmetrový koláč se vydražil za dva tisíce korun. Vydražitelka Sonia Alfieri ho ale okamžitě věnovala místním dětem. Peníze z dražby použijeme na zvelebení koněspřežného areálu v Bujanově," dodal včera starosta Pavel Detour.

Množství koláčů má vzestupnou tendenci. Vloni jich tu napekly ženy pět set, předloni čtyři sta. A všechny ty dobroty se udají, co návštěvník, to koláč.

Jak doznávají pekařky, čas na pečení si našly bohužel lehce. Jsou totiž všechny bez zaměstnání. To se v Bujanově a okolí shání jen velmi těžko. Ostatně, tak tomu bývalo i kdysi, když Bujanovští vymysleli z nouze cnost a začali péct koláče pro cestující na koňce.