Dnes je v České republice registrováno podle ministerstva dopravy asi 3000 elektromobilů. Podle tiskové mluvčí ministerstva Lenky Rezkové pak optimistický odhad jejich počtu pro rok 2030 činí 250 000. Očekává se stále vyšší zájem zákazníků o vozy šetrné k životnímu prostředí.

I přes jistá specifika provozu si totiž elektromobily své řidiče nacházejí. Podle Tomáše Kordiny, vedoucího prodeje budějovického HS Auto Nissan, zájem o tento typ vozů roste. Každý rok najdou v rámci republiky majitele desítky elektromobilů zmíněné značky. „Když přijde nový elektromobil, okamžitě na něj máme kupce,“ říká k zájmu zákazníků Tomáš Kordina. Může se stát, že na vůz se i několik měsíců čeká. Aktuálně je v nabídce třeba model Leaf se základní cenou 937 000 korun s výkonem 40 kWh (dojezd 378 km) nebo 1,2 milionu s výkonem 62 kWh (dojezd 512 km). Na rychlonabíjecí stanici je baterie z 80% dobitá za půl hodiny, nejdéle za další půl hodinu je pak podle počasí dobitá zcela.

Rozšíření elektromobilů ale zatím brzdí například omezené možnosti dobíjení baterií. V Praze je potřebných zařízení na 70, v Karlovarském kraji jen několik. „Něco přes 400 nabíječek v Česku je na první pohled dost, ale to je jen zdání. Navíc jejich rozmístění v rámci země není rovnoměrné,“ upozorňuje Jakub Dalecký, analytik obnovitelných zdrojů energie ze společnosti Portiva.

V jižních Čechách je teď přes dvacet dobíjecích stanic. Počet se ale stále mění. Třeba Písek jich už má několik. Necelou desítku nabízejí České Budějovice. Podle Boženy Herodesové z tiskového oddělení společnosti E.ON zprovoznila firma poslední zařízení v jihočeské metropoli u Globusu. „Další v jižních Čechách plánujeme na Kvildě, v Blatné, Veselí nad Lužnicí, Soběslavi, Jindřichově Hradci, Kaplici a Dolním Dvořišti,“ naznačuje plány na stavbu nových stanic Božena Herodesová. Vozy s minimem emisí tak dostanou další šance k rozšíření. Podporu nacházejí i v jiném směru. V Českých Budějovicích platí podle náměstka primátora Viktora Lavičky jen 10 % z ceny parkovacího oprávnění v modrých zónách a na náměstí Přemysla Otakara II. mají jedno vyhrazené místo zdarma.

Elektromobily netvoří ani procento auto v ČR, ale přibývají. V roce 2010 jich bylo registrováno 15, 2013 už 237, 2017 pak 1525. Nyní je jich asi 3000.