Kavárenské stolky totiž nahradily stolky se zbožím, jež nabízely kozí sýry, moravské uzené, škvarky, česnekový bůček, cibuli, ředkvičky, hlávkový salát a jinou zeleninu až po brambory. Dokonce také třeba tymián, bazalku a jiné živé koření v květináčích nebo takové dobroty jako brusinkovou pochoutku, mandlové pesto, bezinkový likér, kopřivovou šťávu či třeba mrkvový a čokoládový dort. A protože to, co se ve dvorku odehrávalo, byl již druhý českokrumlovský farmářský trh, nemohly chybět ani slepičí vejce.

„Já tu sice dnes prodávám bylinky pěstitelům z Písku, ale patřím mezi pořadatele,“ říkala Iva Brčáková z občanského sdružení Arc. „Snažíme se obnovit trhy v Českém Krumlově, které tu měly tradici pět set let. Navíc se farmářské trhy rozjíždějí v mnoha městech a tady v Krumlově chyběly. Zatím jsme na tomto místě, protože kvůli absenci vody a elektřiny nejsou trhy jinde proveditelné.“

Poprvé se farmářské trhy v Krumlově konaly před týdnem. Zájem o ně byl, takže v poledne už bylo vyprodáno. Podle toho, kolik zájemců přicházelo o uplynulé sobotě, bylo jasné, že průběh bude stejný, což je pro pořadatele i prodávající dobrá zpráva.

„Já to nejdřív prohlédnu,“ zaznívalo mezi nakupujícími. „Jéžiš, když to vidím, já mám hlad!“ „Ten koláč s mákem vypadá dobře…“ „Ty popisky jsou na vykroucení hlavy – alespoň se protáhneme.“ „Hele, mají tady i vajíčka!“ „Dost, a jdem!“

Nakupující si trhy, i když zatím nevelké, vesměs pochvalovali. „Jsem tu podruhé. Je to dobré. Jenom bych uvítala bohatší sortiment,“ hodnotila trh mladá maminka Hana Přívratská z Českého Krumlova.

„Koupila jsem zeleninu pro rodiče, bezinkovou šťávu, minule také kozí sýry a uzeniny,“ řekla Dagmar Turnhöferová z Českého Krumlova. „Myslím, že pořádat farmářské trhy v Krumlově je hodně dobré. Je to tu sice malinké, ale je to fajn. Uzeniny jsou domácí a třeba kozí sýr se také hned tak někde nesežene.“

Speciálně na krumlovský trh se vypravila parta žen z Frymburka a okolí. „Dnes jsem tu poprvé. Trhy se mi zamlouvají moc. Utratili jsme tu spoustu peněz,“ ochotně se svěřila Marcela Frajová ze Svatoniny Lhoty. „Už mám objednáno, pro co si přijedu příště. Výrobky jsou chutné, prodávající je totiž ochotně dávají ochutnat, takže jsem se tu zadarmo nasnídala,“ smála se. „Navíc chceme pořádání trhů podporovat. Jsem z nich nadšená. Jsem totiž fanatik zamilovaný do trhů a biopotravin. A co bych tu ještě uvítala? Pečivo.“

Nabízená zelenina byla ze Znojma, uzeniny z protivínské výrobny. „Já to tu majiteli výrobny prodávám, uzeniny mám tady za sebou v chladničce. Budu se proto snažit sehnat sem nějakou vitrínu, protože v ledničce je nikdo nevidí. Já jsem dnes tady, můj kolega zase dnes prodává uzeniny v Táboře na farmářských trzích,“ říkal Jan Kratochvíl z Bavorova, jenž do Krumlova přivezl kromě již jmenovaných uzenin také dařbujána, různé klobásky plněné sýrem, párky, špekáčky nebo Niva párky. „Ty vám při ohřívání nepopraskají, to je vše plněno do pravých střívek.“

Výrobky pocházející z Krumlovska nabízela vlastně jenom Marta Begovičová. „Máme kozí farmu na Kališti nad Větřním. Ale jenom deset koz. Chovám čistokrevné bílé bezrohé. Z jejich mléka dělám tvaroh, sýry, i mléko mohou u mě lidé koupit, ale dnes už je prodané,“ nabízela Marta Begovičová zákazníkům ochutnat kousky sýrů hněteného, měkkého nebo tvrdého. „Jsme rádi, že se trhy rozjíždějí také v Českém Krumlově. Jezdíme prodávat i na trhy do Budějovic. Ale určitě raději budeme výrobky prodávat doma. I proto, že chceme podporovat zemědělství v regionu.“

Trhy zaujaly i včelaře Petra Němce z Domoradic, takže možná už příště rozšíří počet trhovců. „Líbí se mi to moc. Je tu ale málo místa. Také je problém dovézt sem výrobky kvůli problémům s parkováním. Asi sem přijedu s medem a někdy možná také se zeleninou.“

“Zatím nám tento prostor postačuje. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, protože sehnat pro tento trh prodejce není nic jednoduchého, a pak budeme hledat lepší prostory. Rádi bychom docílili trhu většího typu, na kterém by prodávalo více farmářů a výrobců. Uvidíme, jestli se nám podaří se zemědělci něco domluvit,“ dodala Iva Brčáková.

Co na to zemědělci v regionu

Václav Jungwirth
předseda Regionální agrární komory Český Krumlov
Farmářské trhy zažívají boom, ale je otázka, nakolik se sami zemědělci na nich podílejí. Mnohdy je totiž pořádají agentury, které se zemědělstvím mnoho společného nemají. Problém je, že nejsou daná pravidla, co by se mělo na farmářských trzích prodávat, aby tam nevozili zboží překupníci, kteří zboží nakoupí ve skladech nebo v supermarketu. Proto k farmářským trhům zemědělci zatím nemají důvěru. Podle mého názoru by se na nich měly především prodávat produkty vypěstované v dané oblasti, a ne třeba rajčata dovezená z Maroka nebo výrobky z Polska. Produkty by neměly být anonymní, ale měly by mít jasné označení původu. Agrární komora proto organizuje projekt Chutná hezky jihočesky, v rámci něhož jsou logem oceňovány výrobky opravdu od výrobců z jižních Čech.

Josef Žáček, soukromý zemědělec z Dolních Svinců
Farmářské trhy mohou být dobrá věc, ale ještě jsem se nebyl na žádných podívat. Chystám se na podzim k Šebelkům do Rančic, kde asociace soukromých zemědělců připravuje ukázku takového trhu.

Vladimír Fajmon, soukromý zemědělec z Tiché
Přiznám se, že problém farmářských trhů řeším posledních čtrnáct dní. Zatím na ně žádný názor nemám. Zneužít se dá všechno, ale když je to módní trend, mohlo by to fungovat. Ale podle mého názoru, když už se někdo postaví na trh, má mít nálepku provozovny, aby si lidi mohli zkontrolovat, odkud výrobek pochází. A měli by to být regionální produkty, ne že na trh přijede obchodník ze Znojma. Byl jsem se podívat na trzích ve Francii či Švýcarsku, tam mají viditelné polepky na autech. Ovšem tam to funguje už dlouho, zatímco v Čechách jsou farmářské trhy teprve v plenkách. Potřebovaly by větší propagaci a zaštítit nějakou organizací, třeba agrární komorou. Navíc není problém stoupnout si na trh se zeleninou, ale stoupnout si tam s mlékem už horší je.

Václav Perník
předseda Asiociace soukromých zemědělců Český Krumlov
Jednoznačně je hodnotím pozitivně. A aktivně se jich účastníme. Asociace připravuje v rámci České republiky pilotní projekt Farmářské slavnosti, jimiž se snažíme zemědělství přiblížit lidem. Tady se uskuteční v říjnu u Šebelků v Rančicích, kde budou zemědělci prezentovat vlastní výrobky, předvedou takzvaný prodej ze dvora, návštěvníci si projdou i naučnou stezku a na to budou navazovat trhy. Navíc jsme byli osloveni pořadateli trhů v Krumlově. Analyzujeme, co bychom mohli nabídnout, protože to budou muset být výrobky s konečnou hodnotou, tedy hotové výrobky nebo polotovary. Nevylučuji, že je možné, že se někde nálepky farmářských trhů zneužívá. Proto by bylo ideální, aby daný farmář byl z regionu a spotřebitel by si ho mohl zkontrolovat třeba i tak, že se k němu přijede podívat. Preferujeme regionálnost a spjatost s daným místem.