Nesmyslné čmáranice na fasádě, nebo okulahodící umělecké dílo na šedé zdi v podchodu? Názory na graffiti se se rozcházejí. Někteří lidé sprejerství obdivují jako druh umění, další ho bez váhání odsuzují.

Známí jihočeští streetartoví umělci:
Jack Reyes
Dobs
Regie 257
Erkoart
Wase

I z původně punkových tvůrců se časem v našich poměrech stali uznávaní autoři a mohou dnes tvořit tzv. legal, někdy je tato činnost i živí, stávají se z nich malíři, grafici, dostávají zakázky na veřejných místech, aby zkrášlili různé prostory. Jsou vyhledávaní i pro komerční účely. Mezi sprejery mají své místo i ženy a dívky.

Graffiti si žijí vlastním životem, ale určitá nepsaná pravidla či způsoby writeři přejímají od starších a zkušenějších. Obecně platí, jak se s tím, kdo srovná, ale sprejování na novou fasádu, či památky by mělo být tabu.

Lze fenomén, který je širokou veřejností dlouhodobě chápán jako vandalismus, vnímat i jako životní cestu? Jaký je váš názor na graffiti?

Filmy o graffiti: Girl Power, Gympl, Sprejeři, Graffiti, Americké graffiti, Vejška, Banksy a vzestup pouličního umění aj.