Už ve čtvrtek 7. července začíná přehlídka Jihočeská intermezza. V minulosti filharmonici v rámci festivalu vystupovali na jihočeských hradech a zámcích. Podle ředitele Jihočeské filharmonie Otakara Svobody tomu bude letos jinak.

„V mnoha případech se nám to neosvědčilo, navíc přestal fungovat jako spolupořadatel Národní památkový ústav,“ vysvětluje ředitel. Filharmonici se budou letos orientovat spíše na návštěvníky Lipenska.

První z koncertů připadá na čtvrtek 7. července a uskuteční se v 19.30 h v Zámecké jízdárně českokrumlovského zámku. Filharmonici na něm doprovodí jedenadvacetiletou hvězdu newyorského jazzu Samaru Joy, která zvítězila v prestižní soutěži Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition, má za sebou debutové album a účinkuje v předních jazzových newyorských klubech. V pátek 8. července se orchestr přesune do Vyššího Brodu, kde v 19.30 h v Klášterní zahradě doprovodí Dana Bártu a Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Koncert Čtvero ročních dob uslyšíte v sobotu 9. července v 19.30 h v Lipně nad Vltavou před hotelem Element. Na housle zahraje a diriguje Jan Talich. Festival bude dále pokračovat v Klášterní zahradě ve Vyšším Brodě, vždy od 19.30 h. „Budeme hrát i s Nezmary, ti mají na jihu velký úspěch,“ komentuje Otakar Svoboda vystoupení, které připadá na neděli 10. července. Legendární písně z Osvobozeného divadla v podání Ondřeje Rumla a Matěj Benko Quintet na koncertě Jdeme na Ježka si poslechnete v úterý 12. července. Naposledy účinkují filharmonici s Markétou Irglovou ve středu 13. července. „Už loni hrála na Múzách na vodě s naším kvintetem a hrozně si sedli,“ vysvětluje druhé uvedení koncertu Otakar Svoboda a dodává: „Pak dohromady přejíždějí na festival Colours of Ostrava.“

V Českých Budějovicích v sobotu začíná nový hudební festival nazvaný Hvězdy nad Vltavou. Pořádá ho houslový virtuos původem z Českých Budějovic Pavel Šporcl.
Na festivalu Hvězdy nad Vltavou vystoupí Pavel Šporcl i budoucí profesionálové

Jihočeskou filharmonii si poslechnete také na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov, a to hned dvakrát. Poprvé o sobě dá vědět na zahajovacích koncertě 15. července s názvem Voda a oheň s dirigentem Vojtěchem Spurným obklopeni zámeckým jezírkem. „Budeme hrát z ostrova,“ přibližuje ředitel. Doprovodí také houslistu Václava Hudečka a další muzikanty na koncertě k jeho 70. narozeninám, a to 29. července.

„V září jedeme hrát do Chorvatska, budeme tam mít čtyři koncerty v chorvatských letoviscích mimo sezonu,“ nastiňuje další plán Otakar Svoboda. Uvažuje také o návratu do Chorvatska příští léto. „Jedná se o festival, který by byl v naší režii a byl by pro turisty a pro tamní publikum,“ dodává Otakar Svoboda s tím, že jde o předběžný plán.