Volných míst je ale obrovské množství, tolik jich bylo naposledy loni v létě, a jestli jich bude dál přibývat, počty brzy překonají všechny historické rekordy.

„Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech,“ upřesnila ředitelka českokrumlovského kontaktního pracoviště úřadu práce Jitka Sládková.

V krumlovské firmě Schwan Cosmetics si pomohli dokonce lidmi odjinud. „Nábor do nové výrobní haly jsme řešili na podzim minulého roku a po nových zaměstnancích jsme se museli ohlédnout i v zahraničí,“ říká Karel Čáslava, PR specialista společnosti.

Vysvětluje to tím, že nezaměstnanost se v celém jihočeském regionu drží na historickém minimu. „Náš výrobní tým tak doplnili kolegové původem ze Srbska,“ dodává. „V současné době nedostatek pracovních sil nepociťujeme, daří se nám průběžně nahrazovat volná pracovní místa v rámci běžné fluktuace. Právě hledáme kolegy a kolegyně na zhruba osm pozic technicko-hospodářského charakteru.“

Vývoj na trhu práce podle ředitelky krumlovského kontaktního pracoviště Úřadu práce aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. „Naši specialisté z monitoringu nepřetržitě objíždějí podniky na Krumlovsku a zjišťují, jaké volné pozice mohou firmy nabídnout,“ vysvětluje. „Na pozitivním vývoji na pracovním trhu se podílí nejen široké spektrum volných pracovních míst, ale také proaktivní komunikace úřadu práce se zaměstnavateli, jeho informační a zprostředkovatelské služby a důležitá efektivní spolupráce agend Zaměstnanosti a Nepojistných sociálních dávek. Právě tato úzká provazba, kdy úřad práce posuzuje klienty v rámci obou oblastí společně, významně zvyšuje jejich uplatnitelnost na trhu práce a zároveň snižuje jejich závislost na dávkách. Prostřednictvím individuální práce s klienty se v současné době daří umisťovat na trh práce dříve hůře uplatnitelné uchazeče o zaměstnání.“

VELETRH PRÁCE 2019

V úterý 2. dubna můžete do budovy krumlovské Střední odborné školy zdravotnické a Středního odborného učiliště na Tavírně 342 zajít na veletrh práce, kteří pořádá Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s ÚP. Koná se od 9:30 do 15 hodin a sjedou se na něj zástupci mnoha firem ze širokého okolí.

Po práci se tam mohou poohlédnout také maminky s dětmi, protože mezi 12.30 a 14.30 je pro jejich ratolesti zajištěné hlídání.