Pivovar vznikl na svém místě v roce 1590, byl přestavěn hrabaty Buquoy v 70. letech 19. století. Za první republiky v něm sídlil hotel Český dům, považovaný ve své době za nejmodernější hotel na Šumavě. Rekonstrukce si vyžádá investici v řádech desítek milionů korun.

Martin Neudörfl je jedním z nejzkušenějších podnikatelů na Lipensku, v samotném Rožmberku již mj. opravil dva památkově chráněné objekty a provozuje v nich hotel, respektive penzion a restauraci. V oblasti cestovního ruchu významně podniká také v nedalekém Českém Krumlově a v Praze.

Výšlap po některých částech Českého Krumlova zejména na Plešivci a okolí během Dne architektury uspořádala iniciativa Krumlovský baráky.
Architektura Krumlova účastníky procházky mnohdy překvapila. Třeba mezi paneláky

Zajímavostí je, že z části zisku plynoucího z plánovaného provozu pivovaru bude financována obnova a fungování hradní stráže v Českém Krumlově - Schwarzenberské granátnické gardy, jejímž hejtmanem je syn majitele a spoluřešitel celého projektu obnovy pivovaru, Martin Neudörfl mladší.

Syn i otec Neudörflovi před nedávnem pozvali do Rožmberka hosty ke slavnostnímu poklepání základního stavebního kamene. Zúčastnili se ho mj. také starostové lipenských obcí, senátor Tomáš Jirsa a Karel Schwarzenberg. Neudörflovi hosty seznámili s projektem v hotelu U Martina a pak je pozvali na prohlídku objektu.

Hotovo by mělo být na konci příštího roku.