Naopak je to pro ně chvíle pro nácvik potápění pod led a orientaci v prostředí s minimální viditelností, zkoušku techniky, jak se chová v mrazu a podobně.

Poslední ponor českokrumlovské potápěčské skupiny se uskutečnil před několika dny. „Výcvik se konal v Lipenské přehradě ve Frymburku u staré školy,“ přiblížil ředitel Hasičského záchranného sboru Český Krumlov Pavel Rožboud.

Potápěče pod vodou a ledem zajišťovali jejich kolegové na břehu. „Tématem bylo prověřit činnost v zimních podmínkách a práci pod ledem. Ovšem nejprve museli hasiči vyřezat trojúhelníkový otvor v ledu, který měl tloušťku 15 centimetrů,“ popisoval Pavel Rožboud.

Hasiči se potápěli vždy po dvojicích do hloubky osmi až deseti metrů. Cvičili orientaci pod ledem, zkoušeli bezdrátovou komunikaci potápěčů s pozemní stanicí, což funguje na principu ultrazvuku. Rovněž trénovali používání vybavení a přístrojů za mrazu, kdy technika namrzá. Také prozkoumávali dno, kde se nachází zbytky dávných zatopených budov a sklepů.

„Teplota vzduchu byla minus tři stupně Celsia, teplota vody na povrchu nula stupňů a u dna čtyři stupně Celsia,“ dokreslil ředitel. „Viditelnost byla dobrá, tedy do dvou metrů.“

Bezpečnost potápěčů pod ledem zajišťoval s pomocí mobilní barokomory hasič ze školního a výcvikového střediska z Borovan.

„Výcvik pravidelně organizujeme podle ročního plánu každý měsíc. V únoru čeká naše potápěče společný výcvik s kolegy z Českých Budějovic v Římovské přehradě,“ doplnil Pavel Rožboud.