Před podivným chováním některých obchodníků varuje veřejnost i jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. „Chtěla bych upozornit na jednu věc. Pokud máte nabídku na respirátor za 800 nebo 1200 korun, velmi nákup zvažujte,“ říká Ivana Stráská. Hejtmanka dodává, že se jedná o přemrštěnou cenu a respirátor má stejně omezenou životnost, nanejvýš jednoho dne, ale spíše ani to ne. „Děje se něco, co se dělo vždy, že se někdo chce na té situaci prostě vydělat,“ upozorňuje Ivana Stráská.

Šmějdi na scéně s rouškami

Jedna z menších obcí na Českokrumlovsku například zase dostala nabídku na chirurgické roušky od společnosti ze severních Čech. Zarážející byla nejen cena, ale také to, že je zboží nabízeno obci, i když ve sdělovacích prostředcích se stále hovoří o tom, že roušek je nedostatek pro nemocniční provozy…

Centrální sklad ochranných prostředků na letišti v Plané navštívila jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.
Pendleři, maturity i testování vzorků: pro Deník odpovídá hejtmanka Stráská

Také podle zjištění České obchodní inspekce z nouzového stavu v ČR těží takzvaní šmejdi, kteří se zaměřují na prodej roušek či respirátorů po telefonu. „Cílí zejména na seniory,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Šéf obchodní inspekce připojuje, že podobná situace je v posledních dnech i na internetu, kde řada podvodníků nabízí opět předražené roušky či respirátory. Navíc je mnohdy zákazníkům ani nedodá. Na podezřelé dodavatele už upozornilo i ministerstvo zdravotnictví. Vymáhání plateb zpět zejména od firem sídlících v cizině je pak velmi obtížné a v praxi často nerealizovatelné. Zákazník ovšem na první pohled při nákupu přes internet ani nemusí poznat, že platí do zahraničí…

Podvodníci bohužel využívají toho, že většina prověřených e-shopů nyní apeluje na použití bezhotovostních plateb či plateb předem, aby se minimalizoval kontakt kurýrů s možnými nakaženými osobami.

Nemocnice v Českém Krumlově.
V krumlovské nemocnici pracoval lékař s koronavirem

"Anonymní" e-shopy

Na internetu také začaly působit další e-shopy, které ale ve skutečnosti ani e-shopy nejsou. „Jde o anonymní provozovatele, kteří zatím jen sbírají osobní data, která se pak dají využít třeba pro telefonní marketing, ale v budoucnu by mohli chtít od spotřebitelů i peníze za výrobky, které třeba ani neodešlou, jako se to děje u mnoha podvodných anonymních webů,“ říká Mojmír Bezecný.

Podivnou obchodní praktiku popsala aktuálně Deníku i čtenářka z Kardašovy Řečice. V Kardašově Řečici ve čtvrtek mladý muž obcházel domy a nabízel změnu distributora elektřiny. Upozornila na to čtenářka Deníku, které měl tvrdit, že je pověřený radnicí.

Mnohakilometrová kolona a dlouhé čekání se tvoří na hraničním přechodu s Bavorskem ve Strážném na Prachaticku. Policisté kontrolují řidičům teplotu a rozdávají letáky ke koronaviru. Od soboty do Německa projedou jen pendleři s potvrzením.
Pendleři se ve středu rozloučili, vrátí se nejdřív za tři týdny

Starosta Petr Nekut uvedl, že radnice s tím nemá nic společného a na pohyb obchodníka ho nikdo z obyvatel neupozornil. Podomní prodej ve městě ale zakázaný není.

Nikdo z místních se neobrátil ani na policii. Podle mluvčí Hany Millerové by však policisté zřejmě pouze zkontrolovali totožnost muže. Ohledně tvrzení, že službu nabízí z pověření radnice, by totiž musela policie získat důkazní prostředky, třeba nahrávku, aby ho mohla obvinit.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník