První z akcí je Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál, který se pojede v sobotu 19. května. „Start i cíl letošního závodu se nachází v Husových sadech, na prostranství pod gymnáziem,“ informovala vedoucí odboru kanceláře starosty Jana Říhová.

Pro účastníky jsou připraveny dva okruhy. Ten delší měří 32 kilometrů a povede na jindřichohradecké letiště, dále na Děbolín k rozhledně na Rýdově kopci, dále na sv. Barboru, k rybníku Holná, přes Jemčinu, Hatín, Roseč a Ratiboř do Matné, na Frankův dvůr a zpět do Jindřichova Hradce. Cyklisté na něj vyrazí ve 13.30 hodin.

Starší žákyně Házené Jindřichův Hradec.
Házenkářské starší žákyně zakončily ligovou soutěž

„O půl hodiny později, tedy ve 14 hodin, se na startu sejdou účastníci kratšího cyklistického a také pěšího okruhu. Cyklisté se z parku vydají směrem k letišti, do Děbolína, Matné, Buku a zpátky přes Frankův dvůr do Hradce. Trasa měří kolem třinácti kilometrů,“ uvedla Jana Říhová s tím, že na pěší čeká trasa kolem jakubského kostela a Polívek. Kolem čtvrté hodiny se budou losovat diplomy účastníků, hlavní cenou tomboly je už tradičně jízdní kolo.

Pokud vás hradecká vyjížďka neláká, můžete zamířit do Třeboně. I tady se v sobotu šlápne do pedálů, a to v rámci Třeboňské šlapky s osudovou osmičkou.

Tato vyjížďka, která je symbolickým zahájením cykloturistické sezony, startuje v 10 hodin dopoledne na Masarykově náměstí. Registrace závodníků probíhá od 9.30 hodin.

„Projížďkou dlouhou 57 kilometrů, která nás povede směrem na Borovansko, se připojíme k oslavám letošního výročí sta let od založení samostatného státu,“ zvou pořadatelé.

Jan Kopecký na trati loňského ročníku Rallye Český Krumlov.
V pátek startuje Rallye Český Krumlov, na Výstavišti se letos pojede třikrát

Třeboňská šlapka bude zakončena v autokempu Třeboňský ráj u Opatovického rybníka, kde cyklistům zpříjemní příjezd do cíle kapela Staropražští pardálové. Pro všechny cyklisty jsou, stejně jako v případě hradecké vyjížďky, připravené diplomy za účast. V 17 hodin budou vylosováni účastníci akce, kteří si z Třeboňské šlapky navíc odvezou i dárky.

RBB TOUR:
Cyklistický klub RBB Invest Jindřichův Hradec na 18. – 20. května připravil významnou akci. Bude jí druhý ročník silničního mezinárodního tříetapového závodu s názvem RBB Tour, jenž se zároveň uskuteční jako 19. ročník Memoriálu Jiřího Hudínka.

Program RBB Tour
1. etapa – pátek 18. 5. – start 17.15 hodin:
časovka Chlum u Třeboně – Lutová – Žíteč – Mirochov – Chlum u Třeboně (13 km).

2. etapa – sobota 19. 5. – start 11.00 hodin:
okruh (10x) Popelín – Horní Olešná – Zahrádky – Bořetín – Česká Olešná – Popelín (163 km).

3. etapa – neděle 20.5. – start 11.00 hodin:
okruh (10x) Český Rudolec – Matějovec – Stálkov – Penikov – Český Rudolec (155 km).