"Pokud počasí dovolí, zahájíme provoz v sobotu," doufá Jiří Falout, šéf marketingu Lipno Servisu. "Některé předpovědi dokonce slibují, že by mohlo i sněžit, což by bylo ideální."
V půlce prosince se začalo lyžovat i minulý rok, přesně to bylo v sobotu 15. prosince.

Zasněžování na Hochfichtu.
Sněžná děla jedou naplno, začátek zimní sezóny se blíží

Nasněžit zatím zvládli sjezdovku Jezerní, Dámskou a Spojovací, děla jsou připravená i na sjezdovce Lišáka Foxe. "Pokud v sobotu otevřeme, bude se konat i slavnostní zahájení sezóny s programem jak pro děti, tak pro dospělé, bude také závod s lyžařskou školou nebo se představí naše technika."

Novou sjezdovku zatím na Lipně nezasněžují. "Napřed musí být vysněžený celý areál, aby měl návaznost na sjezdovku Vyhlídka. Pak se děla přesunou na novou sjezdovku."

Za vlak a skibus sleva na skipas

Od příští neděle začíná na Lipno jezdit skibus společnosti GW Trans z Českých Budějovic z autobusového nádraží (se zastávkami v Dolním Třeboníně, na Špičáku v Českém Krumlově, v Kájově, v Hořicích, Černé a ve Frymburku). "Ten náš lipenský zahájí provoz 21. prosince," dodává Jiří Falout. "Bude zajíždět i k lipenské železniční stanici a bude obsluhovat i Loučovice a Vyšší Brod. Pokud se lidi prokáží jízdenkou z vlaku, dostanou třicetiprocentní slevu na jednodenní skipas, což platí i pro ty, kde přijedou skibusem GW Transu. Tento typ dopravy využívají hojně například studenti, ale i rodiny s dětmi."

Instruktoři už měli kurz na sněhu

Noví instruktoři lyžování a snowboardingu měli o víkendu na Lipně kurz pod vedením svých zkušených kolegů. "Učíme se rozcvičky či seznamování, během odpoledne se dostaneme i k jízdám, k tomu nám stačí zasněžený plácek nahoře na kopci," vysvětlil v sobotu lipenský instruktor lyžování Jan Malý. "Vzhledem ke sněhovým podmínkám je víkendová výuka na Lipně, pak jedeme na Monínec, kde se lyžuje už od půlky listopadu." Na Monínci na České Sibiři se totiž lyžuje díky speciální technologii, která umožňuje zasněžovat i při teplotách nad nulou.

Zatímco na Lipně čekají na mráz, sjezdovky na šumavské Kvildě lákaly první vyznavače zimních sportů už o uplynulém víkendu. Byla mezi nimi pětiletá Šárka Duchková z Újezda u Plzně, která vyrazila na sjezdovku spolu s taťkou. Ten má lyže rád a těší se, že až se víc naučí i jeho dcera, budou moci lyžovat společně: „Na lyžích jsem dneska úplně poprvé. Baví mě to. Ukážu, jak umím zabrzdit,“ svěřila se malá závodnice.
Richard Jirouš, provozní areálu Ski Kvilda, upřesnil, že provoz na zdejších sjezdovkách bude zatím jen víkendový. „Dneska jsme tu první den a není velký nápor,“ zhodnotil v sobotu. „Sněžili jsme asi osm dní. Až do Vánoc pojedeme za cenu vedlejší sezony. O Vánocích čekáme pochopitelně největší nápor. My jsme vyloženě pro začátečníky a rodiny s dětmi. Svah je široký a bezpečný. Zkušení lyžaři si u náš nešmáknou,“ přiznal.