Husa, červené zelí a knedlík na desítky způsobů. To je Svatomartinské menu, jež na víkend nabízí většina krumlovských restaurací. Zajít můžete např. na glazované husí prso v portském víně a višních s batátovým pyré a bylinkovým olejem s pečenou fermentovanou cibulkou do Pizzerie Latrán, pečené husí prsíčko vařené metodou sou vide, švestková omáčka, bramborové škubánky připravili v Barvírně, v Krumlovském mlýnu si pochutnáte na rillettes s trhaným husím masem, červená cibulka, cornichons, chléb nebo na pečené čtvrtce husy s perníkovým červeným zelím a bramborovými lokši. Další nabídku najdete ZDE.

Milovníci vína si ale v Českém Krumlově neužijí jen svatomartinský víkend. Festival vína má bohatý program až do začátku prosince. „Hudební třešinkou na festivalovém dortu bude 18.listopadu hudební dvojkoncert v hale TenisCentra. Vystoupí mnohými hudebními cenami ověnčená, alternativně rocková hudební skupina Tata Bojs, magičtí kluci z pražské Hanspaulky, a svou hudbou totálně elektrizující Deaf Heart, naděje, že starej dobrej rock and roll s kapkou punku žije dál,“ připomíná jeden z pořadatelů Festivalu vína Pavel Fučík. „Koncert uvede volná degustace vín ze schwarzenbergských archivních sklepů českokrumlovského zámku.“

Tradičním zlatým hřebem Festivalu vína bude velkolepá Zámecká slavnost vína, která se koná 25. listopadu od 14 hodin v zámecké jízdárně.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.
Kolik dáte za husu? Ptali jsme se na jihu Čech, v Rakousku i Německu

A proč právě svátek svatého Martina patří k jednomu z nejoblíbenějších v roce? Byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale i s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy.

K svátku neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená svatomartinská husa obvykle podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. I k té se mimochodem pojí hned dvě legendy. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto nyní odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily.

Program Festivalu vína Český Krumlov najdete ZDE.