ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Hostinský Martin Gröhling provozuje v Mladé Vožici hostinec Na Růžku od května roku 2013. Rozhodnutí vlády ale příliš nechápe. "Rozumím tomu, že se snaží omezit setkávání lidí. Ale proč u hospod a zrovna zavíračka ve 20 hodin? Nevidím v tom žádnou logiku, proč ne třeba o hodinu nebo dvě později, když celý den ten provoz normálně funguje," myslí si. "Mělo by se to omezit buď úplně, nebo vůbec. Přijde mi to takhle dost nesmyslné."

Zásadní propad v tržbách nečeká. "Máme to štěstí, že vaříme a lidé k nám chodí hodně přes poledne se naobědvat. Jistý propad tam ale samozřejmě bude hlavně během víkendu, kdy se lidé chodí večer bavit, a často si k tomu kromě pití dají i nějakou tu dobrou večeři. Jde hlavně o to, zda se budou bát chodit do hospod nebo ne."

Na víkend má už řadu starších rezervací kolem sedmé hodiny večer. "Ale bojím se, že ti lidé nedorazí. Po víkendu budeme moudřejší," uzavírá.

Čechů nakažených koronavirem přibývá - Ilustrační foto
AKTUÁLNĚ: V Jihočeském kraji je druhý muž s koronavirem

Víkendy nás živí. Nevíme, co bude  

V centru Strakonic na Palackého náměstí je Kavárna Kafíčko. Také zde majitelé a zároveň pracovníci nevidí nejbližší budoucnost růžově. "V týdnu chodí lidí na kafe méně, ale o víkendu fungujeme jako bar do jedné v noci. A víkendy nás živí, takže co bude teď, nevíme. Bude to dost těžké. A to nemáme zaměstnance. Ale musíme platit nájem a svoje sociální a zdravotní pojištění," řekl jeden z majitelů podniku Jaroslav Mára.

Kdosi  "ozdobil" sousoší Michala Trpáka Humanoidi na Lannově třídě rouškami z toaletního papíru.
OBRAZEM: S humorem. Roušky z toaleťáku mají Humanoidi

"S večery u pivka bude asi konec," říká štamgast

Pavel Svoboda je pravidelným návštěvníkem nové, před několika málo měsíci otevřené Indické restaurace na třídě 9. května v Táboře. "Chodím sem na oběd tak třikrát do týdne, a občas zajdu i večer jen tak na pivo. S těmi večery bude tedy asi konec, místo toho si otevřu pivo doma. Na obědy ale budu chodit dál, aspoň dokud to tu sami nezavřou," sdělil. Opatření vlády ho sice překvapilo, ale chápe ho. "Jsou docela přísní tedy. Ale pokud to pomůže zastavit šíření té nemoci, tak se rád uskromním a to večerní pivo v hospodě si odepřu," uzavřel.

Pavlína Bísková, která pochází z Písku, dnes žije ve střední Itálii.
Buďte rádi, že vám zavírají školy a restaurace, vzkazuje žena žijící v Itálii

V noci zde řádí koronavirus  

Oblíbený Forbes bar ve Strakonicích otevírá každý den v 16 hodin a spoléhá hlavně na pátek a sobotu. Teď se musí jeho majitelé Václav a Lenka Drhovských obrnit trpělivostí. Budou muset zavřít dřív, než se zábava rozjede - ve 20 hodin. "Budeme se tady točit s Vaškem, brigádníci na nějakou dobu skončí. Máme takový divný pocit - zavřít v osm večer. To znamená, že přes den se lidé na obědech v hospodách nenakazí?" říká Lenka Drhovská.

Upozornění ve Forbes baru mluví jasnou řečí.Zdroj: Deník/ Petr Škotko

O tom, jak nahlížejí na toto opatření, jasně mluví upozornění u vchodu do baru.

Pro českobudějovickou restauraci Macelis je vládní opatření o zákazu provozu od 20 hodin v podstatě koncem podnikání na dobu, po kterou opatření potrvá. "Nás se to dotkne podstatně. Máme provoz spíš večerní. Pro nás to znamená konec podnikání na tuhle dobu," konstatoval Eduard Hvězda, který má restauraci pronajatou. Doplnil, že ale nezbývá, než se s tím smířit.
Především to znamená finanční problém. "Budu zkoušet jednat s majitelem, jestli dojde ke snížení nájmu, těžko říct, jak se dohodneme," dodává Eduard Hvězda.

V Macelisu přijdou hosté spíš večer. "Dopředu máme naplánované kapely, to budeme muset zrušit. Už rušíme rezervace ke stolům," popsal jeden z dopadů vládního opatření nájemce restaurace. "Není to jednoduché," posteskl si provozovatel Macelisu. Upozornil ale na to, že mu není jasné, proč platí pro restaurace zákaz provozu jen po 20. hodině. Přes den mohou být restaurace otevřené.

"Co to znamená, když v poledne mohou lidé do restaurace přijít? Pochopil bych, kdyby byly restaurace zavřené celý den," konstatoval Eduard Hvězda. A doplnil, že v restauraci se sejde pár lidí, ale přitom ve velkých nákupních centrech se shromažďují stovky návštěvníků a taková zařízení jsou stále otevřena.

Štamgasti pohlížejí na věc různě. Například Miroslav Schneider, pravidelný návštěvník českobudějovické restaurace U Kalicha, s nimi souhlasí. "Můj názor je, že se měla udělat ještě dříve. Jde o nebezpečí života," říká Miroslav Schneider s tím, že nikdo úplně přesně neví jak se koronavir chová při přenosu nákazy nebo v lidském těle.

V restauraci však ve čtvrtek byl. Dokonce zde předběhli vládní nařízení o jeden den. "Zašel jsem tam, ale zavřeli nám ji v osm, abychom se nenakazili," řekl s mírným úsměvem. Vážněji ale štamgast doplnil, že byl například zrušen naplánovaný country koncert. Na adresu své návštěvy pak ještě připojil, že do hospody se nyní zajít nebojí. "Proč? To je jako hrozba, že člověka venku porazí auto. Také kvůli tomu nezůstanu zavřený doma," konstatoval Miroslav Schneider.

Ohledně celkového dění kolem koronaviru se pak podivil, že ještě v minulých dnech chtěli někteří lidé odjet z České republiky do Itálie. "To jsou sebevrazi, neví vůbec, co koronavir dělá," dodal Miroslav Schneider.

V nedávno otevřeném music baru Garage v Táboře se v týdnu i o víkendu konají kulturní akce. Kvůli současnému stavu byl i tento klub nucen omezit pracovní dobu i kulturní akce.

Od úterý 17. 3. bude mít novou otevírací dobu, a to od 11 hodin do 20 hodin. "Proto se budeme těšit na Vaši návštěvu v těchto hodinách. Můžete se u nás stavit na oběd či brzkou večeři," zve produkční klubu Nina Cibulková. Zároveň bude mít bar menu i v nabídce Dáme Jídlo a také možnost si jídlo vzít i s sebou do boxu.

"S ohledem na stávající situaci rušíme i veškeré domluvené kulturní akce, které se měly výhledově konat," říká Nina Cibulková s lítostí. Mezi nimi byl koncert Michala Horáka, křest nového klipu táborské kapely Peshata, koncert Thoma Artwaye i cestovatelské přednášky.

"Momentálně se snažíme s vystupujícími dohodnout náhradní termíny a budeme o všem informovat na našich sociálních sítích," uzavřela produkční.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník