Závodu se může zúčastnit prakticky kdokoliv a kolikrát bude chtít. Trasa pětikilometrového závodu povede z mola v kempu Jestřábí směrem k ostrovu Tajvan, kde se budou závodníci otáčet a vracet zpět. Důležité je však trať správně projet a neminout kontrolní body. Zkrátit si vzdálenost není možné, spíše naopak. Závodit na elektrokolech se v Jestřábí bude až do konce září.

Hydrofoilové kolo Manta5 je zlomovým bodem ve foilingu, jelikož svou konstrukcí a velmi snadným ovládáním umožňuje foilovat i úplným začátečníkům. Jediné, co potřebujete umět, je jezdit na kole a plavat. Jak na Mantu nastoupit a rozjet se, vás hravě naučí zdejší instruktoři sportovní půjčovny Lipno Naplno sídlící právě v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví. Foiling je vznášení, létání či chcete-li plutí po vodní hladině s minimálním odporem vody. Surfová prkna, plavidla nebo i Manta 5mají pod vodní hladinou nosná křídla podobná těm, která využívají letadla. Tato křídla při vyšší rychlosti vytváří vztlak, díky němuž je možné plout pouze na těchto křídlech.

Cílem 18. ročníku Kolem kolem Kaplicka byl hrad Louzek.
Cyklisté s chutí vyrazili z Kaplice na Louzek. Vítali je muzikanti

Všichni závodníci mají stejné podmínky – plně nabitou baterii elektrokola Manta5 a hodinky, které snímají rychlost a měří čas absolvování závodu. Toto vše zapůjčí organizátor. Co budou mít závodníci odlišné, je počasí, startovat mohou pouze čtyři závodníci denně. Jejich výkony jsou zaznamenávány do předběžné výsledkové listiny, která bude k dispozici on-line.

Hlavní cenou světového závodu je samotné hydrofoilové kolo Manta5 v hodnotě 263 tisíc korun a na pěkné ceny se mohou těšit i stříbrný a bronzový medailista – půjde o e-koloběžky City Boss a Street Surfing, jež včetně kola Manta5 do závodu věnoval právě distributor Manta5 v ČR a SREpic s.r.o.

Pavel Pechoušek