Jde o každoroční tradiční pouť, kdy sobota je věnována především zábavě místních obyvatel všeho věku. Ve vsi nechyběly pouťové atrakce, fotbalový turnaj, muzika a jiná zábava, které místní beze zbytku využili.

Dnešek, tedy neděle, patřila především oslavě sv. Jakuba Staršího, apoštola a patrona tamního kostela. Tu nevynechali ani německy mluvící návštěvníci, potomci bývalých osadníků.

Nedělní dění začalo u historické kašny malým koncertem dechové hudby. Po shromáždění poutníků se vydal průvod za doprovodu dechové hudby do farního kostela sv. Jakuba Staršího. Průvod se zastavil u severní strany kostela, kde duchovní slavnostně požehnali nové skleněné pamětní desce zavěšené na zdi kostela.

Již po jedenadvacáté pořádali Bujanovští Koláčové slavnosti.
Bujanovští vítali lidi na slavnosti svými vyhlášenými koláči



Pak následovala v kostele slavná koncelebrovaná poutní mše svatá v německém a českém jazyce z titulární slavnosti sv. Jakuba Staršího, apoštola. Hlavním celebrantem byl čestný kanovník katedrální kapituly u sv. Mikuláše v Českých Budějovicích a vojenský děkan P. Siegfried Weber z Německa. Po mši se konala vzpomínka na zemřelé na přilehlém hřbitově.

Co symbolizuje pamětní deska na kostele, přiblížil starosta Světlíka Michal Zahorák. "Je to připomínka zaniklých obcí, které se rozkládaly v okolí Světlíka, v jeho farnosti. Každoročně sem přijíždějí němečtí rodáci Světlíku, kterých už moc není, a jejich potomci. Ti významně přispěli na opravu kostela i fary svou sbírkou."

Je to tedy deska zaniklých obcí Pfarrdörfer der Gemeinde Kirchschlag bis 1946, čili Farní osady obce Světlík do roku 1946.
Odpoledne pak byli všichni zváni do obecního sálu ve Světlíku k tradičnímu posezení s pohoštěním.

V Rožmitále se lidé všeho věku bavili třeba při soutěži v pojídání koláčů. Program ale postupně uvedl řadu vystoupení.
Rožmitálské slavnosti lákaly k setkání před kostelem