V březnu se na českobudějovickém statku, který slouží studentům při praxi, narodilo několik domácích zvířat. Studenti o ně dochází dvakrát denně pečovat.

Na pastvě ve Čtyřech Dvorech pobíhají jehňata, uvnitř stáje se pod prasnicí schovávají selata, na školním statku jsou i mladé nutrie, malí králíci nebo třítýdenní tele, které je už odstavené od krávy. „Tele máme jen jedno, ale tento rok už třetí. Daří se mu výborně. Jeho osud ještě neznáme, pravděpodobně bude prodáno do jiného chovu,“ líčí odborný asistent z katedry zootechnických věd Petr Tejml.

STUDENTI JE KRMÍ
Na studenty a rozdělení praxí dohlíží zejména odborný asistent ze stejné katedry, Antonín Vejčík. „Studenti dají teleti mléko kolem půl sedmé ráno, pak když odchází, kolem osmé hodiny, dostává tele druhou dávku. Třetí a čtvrtou potom odpoledne, ve tři a v pět hodin. Mezitím má k dispozici vodu a granule pro časný odstav telat, aby se co nejdříve mohlo krmit,“ doplnil Antonín Vejčík, který se zaměřuje na chov ovcí a koz.

„Máme jen ovečky, kozy nechováme. Teď třináct jehňat. Nejstaršímu je měsíc, nejmladšímu čtrnáct dní. Studenti je kontrolují na pastvině, kde mají seno. Dolívají jim vodu,“ vysvětlil Antonín Vejčík s tím, že na pastvě se pase šumavská ovce. „Máme devět bahnic, jednoho plemenného berana, čtyři pokusné berany a čtyři jehnice,“ dodal odborník a poznamenal, že ovce se stříhají jednou ročně. „Bohužel je to málo, ovce by se měla stříhat dvakrát ročně. Cena vlny je koruna za kilogram,“ vysvětlil.

SELATA JSOU STRAKATÁ
Ve stáji na statku kvičí i třináct selat u jedné prasnice se zajímavým zbarvením. „Je to vyšlechtěné, přeštické černostrakaté prase. Jde o tučnější plemeno, které je mezi řezníky oblíbené, protože jeho maso je velice šťavnaté,“ podotkl Antonín Vejčík.