Kamil Vonc vzpomíná, jak před zhruba třemi měsíci přišel do práce a podivil se? „Proč je všude zhasnuto?“ Personál mu sdělil tu novinu – vláda v noci rozhodla, že všechny gastronomické provozy musí zavřít. „Bylo to, jako kdyby mě naráz vyhodili z práce bez varování,“ vyprávěl Kamil Vonc. „Přitom máte pořád platit nájem, elektřinu, plyn. Ty peníze beru ze svého a nikoho to nezajímá. Panika. Musel jsem rozbít okénko, abych mohl prodávat do ulice, stejně nikdo nechodil. Bylo to k zbláznění.“

Kamil Vonc provozuje Kavárnu Pod Věží a hospodu na Farském náměstí v Kaplici, přičemž v kavárně vaří i jídla včetně obědů. Pochopitelně měli nakoupené potraviny. Maso dali do mrazáku, zkusili tam dát i zákusky, ale ty museli nakonec vyhodit. „Vyhodil jsem zboží za 20 000 korun. Pivo vydrželo týden, pak se zkazilo. Nikdo si ho nedal. Kafe jsem přes to okno neprodal ani jedno. Otevřeli jsme ho hned v neděli. Přesto nikdo nepřišel. Lidi měli strach a mají ho pořád.“ Žádal město o prominutí nájmu, ale pořád neví, na čem je, protože to neví vlastně ani město a vyčkává, jak bude moci podnikatelům vyjít vstříc.

Postupně představujeme provozovatele restaurací na Českokrumlovsku, na snímku je provozovna Andrey a Jeroena Smitových.
Andrea i Jeroen i v pauze hotelu žili muzikou

„Volal jsem i energetickým společnostem,“ pokračoval Kamil Vonc. „Tady fungují čtyři lednice, dva mrazáky a jedno světlo. Platím velké zálohy. Chci je snížit na minimum. Neexistuje. Já vlastně energetickým společnostem ty peníze půjčuju z mé rezervy. V březnu mi je vrátí.“

V obou provozech Kamil Vonc zaměstnává rodinné příslušníky. „Ti byli bez peněz, museli si vzít půjčky. Zdravotní a sociální pojištění za zaměstnance zřejmě budu muset doplatit. Nevím, jak to rozhodnou, když každý den je to jinak. Pořád nikdo nic neví. To je blázinec nad blázinec.“

Nucenou pauzu využili k úklidu. „Pak jsem si tu sedl, koukal se na prázdné náměstí a mohl jsem tak akorát zalévat macešky. V Rakousku mají na podporu podnikatelů jiný, mnohem lepší systém. Dali jim jednorázově balík peněz na placení energií, výplat i zdravotního a sociálního pojištění. Já ještě nedostal nic a pro podnikatele je to zmatek. Kdybych neměl naspořeno, tak jsem skončil.“

Postupně představujeme provozovatele restaurací na Českokrumlovsku, na snímku je Marek Špát, který provozuje restauraci Plevno v Krumlově.
Dáme jedno: V restauraci Plevno jedou jen na třetinu plynu

V současnosti už má otevřeno, těší se na lidi, ale ti váhají. „Pořád se bojí,“ míní Kamil Vonc. „Vše je vydenzifikované, připravené, začínáme konečně s koncerty. Jako první před kavárnou 12.6. zahrají Chlapi v sobě. A máme domluvené další muzikanty,“ láká návštěvníky.