Je pátek třináctého opravdu smolným dnem?Zdroj: Jan JeždíkPátek s datumem 13. se každý rok vyskytuje nejméně jednou. Letos jsme si "užili" dva, ale v příštích dvou letech nás pátek třináctého čeká vždy jen jeden. V roce 2021 v srpnu a v roce 2022 v květnu.

Říká se, že pátek třináctého je den nehod, nešťastných a nepříjemných událostí a měli bychom si proto dávat pozor. Jakoby nestačil samotný pátek, ke kterému mají někteří trochu rozporuplný vztah, neboť Noe prý bojoval v pátek s potopou světa, na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a k tomu ona nechvalně proslulá třináctka, kdy při Poslední večeři Páně sedělo u stolu třináct lidí. Třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil.

V pátek měla nabídnout Eva jablko Adamovi, Kain zabít Ábela, Apollo 13 bylo jediným neúspěšným pokusem o let na Měsíc.

Českobudějovičtí policisté museli evakuovat přes 500 lidí z obchodního centra v Českém Vrbném kvůli oznámení o uložené bombě.
Budějovičtí policisté dopadli pachatele, který oznámil bombu

Mnozí lidé proto některé nezdary a komplikace, které je v tento den potkají, spojují se zmíněnou třináctkou v kombinaci s pátkem. Proto odkládají závažné životní kroky a rozhodnutí a na toto datum svalují i nezdary.

A jak vůbec tato nepříjemná a strach vyvolávající pověra vznikla?

Zcela reálný základ má podle Wikipedie tato pověra v pátku 13. října 1307. Právě tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů po celé Evropě a následný zánik řádu. Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den.

A co vy, věříte, že pátek 13. přináší neštěstí? Odpovídat můžete v anketě pod článkem. Ale nepřipravme se na základě nějaké pověry docela zbytečně o jeden den, který může být pěkný a užitečný.