Lego je pro Petra Šimra, který v Českých Budějovicích zorganizoval výstavu v rámci svého putovního projektu Svět kostiček, vášní.

Se stavebnicí si hrál už od čtyř let. „Jako malý jsem chtěl být legodesignerem,“ přiznává své vysněné povolání. Při studiích na tento koníček ale nebyl čas. Znovu se ke kostičkám vrátil při doktorském studiu. „Svým způsobem je lego stavebnice droga, kterou prostě musíte mít,“ myslí si šestatřicetiletý sběratel. Má doma ještě necelé dva tisíce edic lega, které pojedou na následující výstavy. Zhruba 500 kusů jsou prý rarity se slušnou sběratelskou hodnotou. I s tím, co najdete na českobudějovické výstavě, má prý Petr Šimr 6400 továrních setů, z nichž 300 kusů jsou jeho vlastní tvorby.

V bytě 1+1, kde bydlí, prý nezakopnete o jedinou kostku. „Mám pro své sbírkové fondy vyčleněné prostory v domě. Pokud se termínově zadaří, drtivá většina putuje po výstavách, takže doma se exponáty moc neohřejí,“ říká.

Dříve se Petr Šimr věnoval hudbě jako DJ, živil se jako projektant/architekt, přednášel na vysoké škole. „Dá se říci, že toto všechno jsem téměř pověsil na hřebík a dnes se věnuji výhradně kostičkám,“ vysvětluje sběratel. Zabývá se i vlastní tvorbou z české stavebnice Seva. Výstava z ní je prý unikátní nejen v Česku, jinde nemá obdoby. „S legem pracuje kde kdo. Ale být se sevou komerčně jediný na světě, to příjemně hladí ješitné ego,“ směje se.

Mezi sběrateli a tvůrci vystupuje Petr Šimr pod přezdívkou Peesko. Svou tvorbu komerčně používá ale pod projektem Svět kostiček. „Modely z mé vlastní tvorby jsou světovými unikáty. Bez mého svolení je nesmí nikdo kopírovat a komerčně používat,“ vysvětluje.

Přiznává, že si se stavebnicemi hraje pořád rád. „Je to nejen relax, ale i životní styl,“ tvrdí a vypráví: „Navíc každý model vlastní tvorby je výzva. Mám rád výzvy a rád posouvám laťku výš a překonávám hranice.“

V koníčku i práci ho přítelkyně a rodina jen podporují. Společnost prý ale moc nevěřila, že by měl projekt Svět kostiček nějakou dlouhotrvající existenci. „Kupodivu již dnes mohu potvrdit, že mám práci minimálně do roku dva tisíce dvacet tři,“ nastiňuje Petr Šimr.

V Jihočeském muzeu najdete až do 8. září výstavu postavenou ze 750 tisíc dílků, většinou ze soukromého fondu Petra Šimra. Uvidíte ze stavebnice sestavená vozidla, roboty, celé edice, některé například na filmová témata, nebo hrady a podvodní expedici z lega, logo, ale i „deskovky“, trička, košile, úložné boxy s motivy lega.

Výrazným exponátem je městečko s projíždějícím vlakem, které se skládá ze 300 exponátů. Zaplatíte 70 korun.