O titul Alej roku 2022, o které rozhodují lidé svými hlasy, soutěží letos 93 stromořadí z celé České republiky, z toho osm se nachází v Jihočeském kraji. Anketu pořádá již 12. rokem spolek Arnika.

Hlasování začalo 2. listopadu, takže zájemci mohou rovnou dát hlas té své na webu ankety. Hlasování bude ukončeno 11. ledna 2023 ve 12 hodin. Výsledky ankety, kdo vyhrál titul nejoblíbenější aleje za rok 2022 a vítězky za jednotlivé kraje budou vyhlášeny 16. ledna příštího roku. Poté ještě patroni ankety vyberou nejkrásnější fotografii.

Na webových stránkách ankety se lze podívat i na video výzvu od fotografa Prokopa Pitharta, který vybízí jako patron ankety k hlasování. “Prohlížel jsem si fotky nominovaných alejí a byl jsme úplně v úžasu z toho kolik je tady nádherných míst a

nádherných stromořadí. A vy se můžete podívat na stránky www.alejroku.cz, protože od teď začíná hlasování a hlasovat můžete i Vy,” vyzývá veřejnost Petr Pithart, pro něhož je příroda oblíbeným tématem snímků.

Nominovaná osmička

Nominované aleje v Jihočeském kraji v r. 2022: Lipová alej Tyršův sad (České Budějovice, park v Kněžských Dvorech), Dubová alej Suchomel (České Budějovice, podél bývalého slepého ramene Vltavy), Dubová alej u loveckého zámku Ohrada (Hluboká nad Vltavou), Jabloně u Mostečného (u Pluhova Žďáru), Alej k Polívkám (oblíbená alej u Jindřichova Hradce), Duby na hrázi rybníka Rožmberk (Třeboňsko), Alej Míru v Týně nad Vltavou, Alej k svatému Jánu u Radomyšle.

Vánoční strom v Budějovicích z roku 2021.
Malou jedličku kdysi vytáhli z močálu. Letos ozdobí vánoční budějovické náměstí

V loňském roce vyhrála za celou Českou republiku Klokotská alej. Která se stane Alejí roku pro tento rok? “Mám radost, že se anketa těší tak velké oblibě. Lidé nominovali doslova do poslední vteřiny. Některé příběhy alejí, které nám lidé poslali, jsou velmi poutavé, ať už se jedná o osobní pocity a vyprávění, nebo o historicky podložené příběhy. Vážím si všech, kteří tomu věnovali svůj čas. Je důležité, že lidé mají vztah ke svému okolí, anebo snad někdo si díky této soutěži ten vztah našel. Ráda bych moc poděkovala nominujícím a ostatní vyzvala k hlasování, třeba je to inspiruje k nominování aleje v příštím ročníku ankety,“ říká koordinátorka ankety Denisa Hronová.

Přitáhnout pozornost k cennému prvku krajiny

Autor, který nominoval absolutní vítězku, se může těšit na hlavní cenu, kterou je let balónem. Všech 14 regionálních vítězů se může

těšit na dárkové balíčky, knihy o památných stromech nebo vstupenky do botanických zahrad po celé České republice. Autoři tří nejlepší fotografií získají digitální fotoaparát nebo tiskárnu. "Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke

zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy nám totiž pomáhají zmírňovat následky veder a přívalových srážek. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste sami vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech. Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu," dodává Denisa Hronová.