1. Jiří SvobodaZdroj: Archiv Jiří Svoboda (ANO), primátor Českých Budějovic
Ve volbách se žádné zásadní překvapení nekonalo. Volební účast jsem očekával o něco vyšší než minule a 28 % je pěkná účast, i když v České republice zaostáváme za většinou zemí EU. Zřejmě eurovolby nejsou pro české voliče dostatečně atraktivní, přestože europarlament bude významně ovlivňovat naši budoucnost. S výsledkem hnutí ANO jsem spokojen a gratuluji zvoleným poslancům.
Marek Vochozka, 40 let, rektor Vysoké školy technické a ekonomické, České Budějovice.Zdroj: archiv VŠTE Marek Vochozka, rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích
Z mého pohledu se daly výsledky očekávat. Řada průzkumů avizovala vítězství hnutí ANO 2011, následované Piráty a ODS. Výsledek se liší pouze mírně. Čtyři mandáty do dalšího funkčního období získává ODS, tři pak Piráti, stejně jako koalice STAN a TOP 09. Solidní výsledek obhájila KDU-ČSL a KSČM. Své voliče si svým negativním postojem vůči EU našla i SPD. Na vahách pak bylo, zda nějaký mandát získá ČSSD. Ta však nepřekročila 4 %. To je samozřejmě velmi negativním signálem pro stranu a její vedení. Uvidíme, jak tato strana, tak i strany další na výsledek voleb zareagují, a to nejen v Evropském parlamentu, ale především na domácí politické scéně. Pro mne osobně je milým překvapením volební účast. Osobně jsem očekával těsně pod 20 %. Končených 28,72 % tak hodnotím velmi pozitivně.
Jana Koláříková.Zdroj: Archiv J. Koláříkové Jana Koláříková, Písek, Piráti (č. 5 na kandidátní listině)
Volby hodnotím pozitivně. Pro Piráty byly podle mě velice úspěšné. Mrzí mě jen, že zvítězilo ANO. Osobně ze svého neúspěchu zklamaná nejsem. S tím, že bych se mohla dostat do parlamentu, jsem do poslední chvíle počítala padesát na padesát. Za Piráty však byli zvoleni kvalitní lidé, takže jsem spokojená. Já budu dál pokračovat ve své práci, kterou mám ráda, a stejně tak budu pokračovat i v politice.
Co se týče volební účasti, tipovala jsem pětadvacet procent. Mohlo by se zdát, že byla vysoká, ale podle mě by měla být vyšší. Stále je moc velké procento těch, kterým jsou volby do Evropského parlamentu lhostejné.
Aleš TrdlaZdroj: Deník/Otta Edwin Aleš Trdla, hudební producent, České Budějovice
Evropské volby ukázaly jistý posun k silnému vzestupu a nástupu euroskeptických a protimigračních stran. Dvě hlavní frakce zaznamenaly pád. Ukazuje to na celkovou nespokojenost obyvatel hlavních, silných členů EU, zejména Itálie a Francie, kde jasně již delší dobu trapný E. Macron situaci nezvládá a nyní obdržel další facku. Od koho, nemusíme hádat. Marine Le Penová jasně ukázala, že je výraznou francouzskou politickou osobností. U nás výsledky kopírují trochu současný trend vývoje průzkumů podpory všech hlavních stran. Pomyslnou facku dostala Sociální demokraté a výrazným vítězem v těchto volbách jsou Piráti. Snad pozoruhodnou bizarností je vzestup politické mrtvoly A. Vondry, jenž se dostal do Evropského parlamentu díky výraznému počtu preferenčních hlasům. Že by voliči ODS chtěli návrat starých struktur?
Radka Maxová (ANO), 48 let, poslankyněZdroj: Archiv Deníku Radka Maxová, Tábor, ANO, poslankyně parlamentu, nově zvolená do Evropského parlamentu
"Jsem moc ráda, že hnutí ANO vyhrálo a že jsme v Evropském parlamentu posílili. Myslím, že tam máme výborné lidi a skutečné odborníky. Věřím, že občané České republiky budou o naší práci v příštích pěti letech rozhodně vědět. Za sebe musím říct, že mám velikou radost, i když mi to zatím ještě asi úplně nedochází.
Josef KalbáčZdroj: Deník / Petr Škotko Josef Kalbáč, Strakonice, bývalý senátor za KDU-ČSL  
S výsledkem voleb jsem spokojený. Těší mě volební účast, která je přes 28 procent, já sám jsem odhadoval 26 procent. Myslím si, že svůj vliv na to má i Pirátská strana, která přilákala k volbám hodně mladých lidí. Jsem také rád, že volby nebyly jednoznačným vítězstvím pro ANO, ale že byly úspěšní i Piráti, ODS, STAN + TOP a KDU-ČSL a věřím, že tato čtveřice bude dobrými zástupci pro Českou republiku.
Jaroslav VětrovskýZdroj: Deník / Redakce Jaroslav Větrovský, Mladá Vožice, senátor za Táborsko (zvolený jako nestraník za hnutí ANO)
"V první řadě bych chtěl kvitovat vysokou volební účast, která byla nejvyšší v historii voleb do Evropského parlamentu. Je rozhodně dobře, že lidé k volbám přišli. Co se týče volebních výsledků, určitě vnímám jako pozitivní to, že náš region bude mít vlastní europoslankyni, jíž se v těchto volbách stala Radka Maxová. Budeme tak mít jako Táborsko opět zastoupení i v europarlamentu."
Ondřej Veselý (ČSSD), 41 let, právníkZdroj: Archiv Deníku Ondřej Veselý, Písek, poslanec za ČSSD, místostarosta Písku
Z pohledu ČSSD nejde hodnotit volby jinak, než jako tvrdou ránu a velké zklamání. Z výsledků je patrný nárůst nacionalismu a zbytek je v podstatě o Andreji Babišovi a jeho příznivcích a odpůrcích. Hodně lidí ho přišlo podpořit, což se podle mě odrazilo i na vyšší volební účasti. Zbytek jsou jeho odpůrci, kteří hlasovali proti němu.

Volební účast je sice historicky nejvyšší, ale je to pořád málo. Pro většinu lidí jsou volby do Evropského parlamentu velice nezajímavé stejně jako to, co dělá Evropa. Je těžké vysvětlit, proč je to pro nás důležité, a bude to ještě běh na dlouhou trať.

1. Martin KubaZdroj: Archiv Martin Kuba, předseda jihočeského regionálního sdružení ODS
Jako předseda jihočeské ODS chci především poděkovat voličům, kteří k volbám přišli. A samozřejmě nejvíce těm, kteří dali svůj hlas ODS. Zároveň považuji za správné v této chvíli také poblahopřát vítězům. Tento výsledek voleb považuji z pohledu ODS za jednoznačný úspěch, který je o to důležitější, že ho ODS dosáhla při vyšší volební účasti. Jak na celorepublikové úrovni, tak na úrovni krajské jsme obsadili druhou příčku a potvrdili jsme, že jsme dnes jednoznačně nejsilnější opoziční stranou. Musíme ale dál poctivě pracovat na tom, abychom v dalších volbách už dokázali být tím politickým subjektem, který dokáže porazit hnutí ANO.
František Mikeš, bývalý starosta Českého Krumlova.Zdroj: Deník/ Zuzana Kyselová František Mikeš, Český Krumlov
Výsledky voleb do Evropského parlamentu mě celkem nepřekvapily," říká František Mikeš, bývalý starosta Českého Krumlova a náměstek ministra kultury. "Daly se očekávat - až na jednu věc, a tou je výbuch ČSSD. Iluze o jejím výsledku jsem si nedělal, ale že úplně vypadne, to je výrazný signál. Potěšilo mě, že strana, pro kterou jsem vkládal volební lístek, získala dvakrát tolik mandátů. Volební účast byla poměrně vysoká, a to počet mandátů ovlivnilo.
Evropský parlament má 751 členů, Česko má 21 mandátů v sedmi uskupeních. To je sice hlas ovlivňující, ale do jaké míry? Jde tedy o to, k jaké frakci se jednotlivá uskupení přikloní. Jednadvacet našich poslanců zaujme zhruba taková tři procenta - spolu s V4 tak osm devět procent. Čili evropské dění budeme muset ovlivňovat prostřednictvím frakcí. Jde o to, aby Evropa zůstala Evropou, a to je, aby zůstala křesťanská.

Česko by mělo usilovat o zreformování Evropy. Ale v čem? Dosáhnout méně byrokracie, více integrace, znova se bavit o společné ústavě, nebo společné obraně nebo společných financích a tak dále? …To si EU bude muset říct a mělo by to pro ni být zásadní.

František Talíř ze Zubčic.Zdroj: Deník František Talíř, eurokandidát KDU-ČSL, Zubčice
Na 6. místě kandidátky KDU-ČSL kandidoval do Evropského parlamentu pětadvacetiletý František Talíř ze Zubčic. "Z výsledku lidovců rozhodně nejsem zklamaný, naopak velmi velmi spokojený," říká. "Povzbudilo mě to k další angažovanosti. Mám radost, kolik lidí v jižních Čechách a na Českokrumlovsku mi dalo svůj hlas. Za to všem děkuji.
O co by mělo Česko usilovat? V parlamentu musí Česko hájit své zájmy, například v tématu dvojí kvalita potravin. A lidovci cíle, se kterými usilovali o vstup do Evropského parlamentu. Mně k tomu, kandidovat tak mladý do tohoto parlamentu, vedl především pocit zodpovědnosti, cíl hájit zájmy ČR i Evropy. Myslím, že mám co nabídnout, jsem hlasem mladých lidí."
Libor Vondráček, Jindřichův Hradec, kandidát za "Svobodní, Liberland a Radostné Česko - ODEJDEME BEZ PLACENÍ"
Na štábu Svobodných panovalo velké zklamání. Jako Hradečáky nás může těšit mimořádně dobrý výsledek v našem okresním městě. I vzhledem k vyšší volební účasti jsme jako jediní zaznamenali růst voličů v absolutních číslech oproti roku 2014 a třetí volby za sebou jsme jako Svobodní nejsilnější, za to patří velký dík právě kolektivu Svobodných v Jindřichově Hradci. Za myšlenky svobody a odpovědnosti jednotlivce budeme nadále bojovat, stejně jako budeme bojovat proti centralismu.
Jan VáňaZdroj: archiv redakce Jan Váňa, Třeboň, starosta města (ODS)
Z výsledků je patrné, že se eurovolby vymykají vnitrostátním výsledkům voleb. Účast voličů je vždy nižší. V Třeboni nedopadly úplně špatně a víceméně to kopírují celostátní výsledek. ODS je na tom v Třeboni zhruba o 2 procenta lépe, než dopadla celostátně. Získali jsme jen o 2 procenta méně než ANO, které v Třeboni vyhrálo s 18,8 procenty.
Stanislav MrvkaZdroj: archiv redakce Stanislav Mrvka (ČSSD), starosta Jindřichova Hradce
V první řadě se sluší popřát vítězům. To jsem udělal hned v pondělí ráno při poradě na městském úřadu, že jsem popřál našim zástupcům dvou vítězných stran. Myslím si, že je dobře, že se lidé o volby začali zajímat. Volební účast vypovídá o tom, že jsme jednou z oblastí, kde obyvatelé začínají chápat, že volby do Evropského parlamentu budou mít dopad úplně na každého z nás. Samozřejmě, co se týká výsledků sociální demokracie, tak lze říct jen to, že si naše vedení sklízí to, co postupně zasévalo. Podle mě není podstatné, kdo přesně jmenovitě tam bude sedět, ale jak nás bude zastupovat.
Magda Blížilová, ANO, Jindřichův HradecZdroj: Deník / Adam Hudec Magda Blížilová (ANO), místostarostka Jindřichova Hradce
Výsledek je pro nás výborný. Je vidět, že ANO je stále v kurzu, je to známka toho, že se na volebním výsledku neprojevily všechny ty kauzy. Určitě u nás pomohla ta velká kampaň. ANO volili spíše starší lidé, kteří vidí výsledky a to, že jim naše strana něco skutečně dává a ne jen naprázdno povídá – zvýšení důchodu nebo třeba slevy na jízdném.