Předchozí
1 z 10
Další

Památkáři lákají na větší slevy

„Ačkoliv výpadky příjmů počítáme na desítky milionů korun, v letošní sezóně zdražovat vstupné nebudeme. Naopak jsme rozšířili slevy pro děti a mládež s cílem budovat pozitivní vztah nejmladších generací ke kulturnímu dědictví“, informoval ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec. Pro děti a mládež do 18 let se zavádí snížené vstupné na polovinu toho základního, děti do šesti let mají vstup zdarma, pro mládež od 18 let do 25 let bez rozdílu, zda se jedná o studenty či ne, se vstupné sníží na 80 procent základního vstupného.

Státní zámek Hluboká patří k nejnavštěvovanějším jihočeským památkám.Státní zámek Hluboká patří k nejnavštěvovanějším jihočeským památkám.Zdroj: Deník/Edwin Otta

Vimperk zpřístupní Horní zámek

Největší novinkou letošní sezóny bude zpřístupnění Horního zámku ve Vimperku, který nabídne novou prohlídkovou trasu zámeckými interiéry, která seznámí s rodem Novohradských z Kolovrat a jejich každodenním životem na zdejším zámku v 17. Století, a expozice Muzea Vimperska. Modernizované expozice o knihtisku a sklářství doplní místnosti věnované Zlaté stezce, lovu a lovectví, sportu a turismu či Šumavě a Vimperku ve výtvarném umění. 

Zámek Vimperk.Zámek Vimperk.Zdroj: Národní památkový ústav

 

V Krumlově na zámku bude jazz

Zámek Český Krumlov vstoupí do hlavní návštěvnické sezóny za zvuků Jazzbandu Schwarzenberské gardy v neděli 27. června. Koncert se odehraje v parčíku na prvním zámeckém nádvoří, Repertoár bude sestaven ze skladeb z hudebního archivu tělesa, které v Českém Krumlově pod tímto názvem působilo mezi světovými válkami. Následovat bude koncert k poctě Josefu Sukovi 30. 6. V podání Julie Svěcené, v Zrcadlovém sále 1. 7. zazní písně a klavírní skladby komponujících šlechticů z přelomu 18. a 19. Století. Vrcholem kulturního léta bude Barokní noc 23. 7.

Zámek Český Krumlov.Zámek Český Krumlov.Zdroj: Deník/Zuzana Gabajová

Hluboká míří na malé návštěvníky

Pro návštěvníky je připravena řada tradičních i nových kulturně-společenských akcí. Na zámku Hluboká budou pravidelně probíhat dětské prohlídky reprezentačními pokoji prvního patra zámku s paní kněžnou. Chybět nebudou ani prohlídky pro sluchově znevýhodněné návštěvníky v českém znakovém jazyce. Kromě reprezentačních pokojů se nabídka nově rozšíří o prohlídky zámecké kuchyně. Vrcholem sezóny bude Hrado-zámecká noc v novém termínu 31. Července. Tématem nočních hraných prohlídek budou Schwarzenbergové a jejich vztah k automobilismu. Na nádvoří se během večera představí značky automobilů, které Schwarzenbergové vlastnili ve 20. a 30. letech, dobovou atmosféru navodí koncert swingové hudby.

Zámek Hluboká nad Vltavou.Zámek Hluboká nad Vltavou.Zdroj: Národní památkový ústav

Jindřichův Hradec očima malých šlechticů

V Jindřichově Hradci mají od 17. 7. přichystánu prohlídkovou trasu „Jindřichův Hradec očima černínských dětí“ pro rodiny s dětmi od tří do osmi let. Dětská trasa zahrnuje prohlídku jednoho z dochovaných šlechtických apartmá zámku s jídelnou, ložnicí rodičů, ale i s učebnou a dětským pokojem situovaným do doby 1. pol. 19. st. Letošní divadelní noční prohlídky se inspirují událostmi prvních let třicetileté války. „Zámek se bude muset bránit obležení armádou generála Dampiérrea. Diváci budou svědky holdu stavovské šlechty Fridrichu Falckému v císařské kapli, poradě generálů v předvečer bitvy na Bílé hoře i části bitvy samotné. Nevynechá se drancování Prahy ani poprava vůdců rebelie na staroměstské náměstí rukou samotného kata Mydláře“, popisuje kastelán Jan Mikeš. Prohlídka zájemce provede mnoha prostory jindřichohradeckého hradu a zámku a zavede je i do některých běžně nepřístupných míst. Prohlídky se konají v termínech 9., 10., 16. a 17. 7. a 6. a 7. 8. Od srpna ve zdejší Zámecké galerii poběží výstava Korunovační klenoty na dosah.

Zámek Jindřichův Hradec.Zámek Jindřichův Hradec.Zdroj: Národní památkový ústav

 

Kratochvíle bude patřit ochotníkům

Na zámku Kratochvíle od 24. 6. startuje Divadelní léto se Spolkem divadelních ochotníků Tyl Netolice. Jubilejní třicátou divadelní sezónu na Kratochvíli ochotníci oslaví westernovou komedií se zpěvy Limonádový Joe.

Zámek Kratochvíli.Zámek Kratochvíle.Zdroj: Národní památkový ústav

Nové Hrady zvou do příkopu

Hrad Nové Hrady nabídne novou trasu bez průvodce - hradní příkop. V kulturním programu letošní sezony nebudou chybět oblíbené noční prohlídky na téma Hrabě Jan Nepomuk v toku osvíceného času v termínech 21. 7. a 28. 10.

Hrad Nové Hrady.Hrad Nové Hrady.Zdroj: Národní památkový ústav

Na Landštejn na rytířské klání

Na hradě Landštejně se během prázdninových měsíců odehrají rytířská klání, která zpestří samostatné prohlídky. I letos bude možné navštívit s průvodcem kostel sv. Jana Křtitele v Pomezí, který je historií i stavbou spojen s nejstaršími dějinami hradu Landštejna.

Hrad Landštejn.Hrad Landštejn.Zdroj: Národní památkový ústav

V Třeboni zazpívají hvězdy muzikálů

Zámek Třeboň ovládne zejména muzikálová hudba. V sobotu 19. června tu zazní hudební příběh na motivy románu Daniela Defoe Robinson Crusoe v hlavní roli s Danielem Hůlkou nebo výběr písní z nejslavnějších muzikálů Divadla Broadway 29. července. Večerní kostýmované prohlídky v červenci představí životní příběh krásné kněžny Paulíny ze Schwarzenberga, která byla matkou deseti dětí a ve věku 36 let uhořela na zásnubním plese Napoleona Bonaparte s Marií Luisou v Paříži roku 1810. Připraveny jsou i netradiční prohlídky areálem zámku s kastelánem Vítem Pávkem. „Objevíte gotické pozůstatky tehdejšího hradu, nahlédnete do podzemí hradeb, budete seznámeni s původním využitím a smyslem jednotlivých budov, jež do areálu zámku náleží, či náležely, projdete si zámecký park, pochopitelně nebude chybět ani výstup do krovů a věže, ale také Vás zavedu do nejzajímavějších interiérů“, zve kastelán Pávek.

Zámek Třeboň.Zámek Třeboň.Zdroj: Deník

Z mnišských latrín do unikátní barokní lékarny

V klášteře Zlatá Koruna si návštěvníci budou moci poprvé prohlédnout obnovené prostory mnišských toalet z 18. století. Prohlídkovou trasu také obohatí unikátní exponát - barokní lékárna, kterou Ministerstvo kultury vykoupilo pro NPÚ za 5 mil. Kč od soukromého majitele. Jedná se o jednu z nejzachovalejších barokních lékáren ve střední Evropě. Novinkou budou speciální prohlídky pro rodiny s dětmi se zlatokorunským opatem, kdy mu budou děti pomáhat s vystopováním zloděje pokladu pomocí šifer a indicií. Na konci prohlídky si budou moci vyrobit pečeť.

Klášter Zlatá Koruna.Klášter Zlatá Koruna.Zdroj: Národní památkový ústav