Jak v úterý večer sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS) Kvetoslava Kotrbová, za uplynulých 24 hodin vyšetřily laboratoře v regionu 311 nových suspektních vzorků osob, u nichž lékaři vyslovili podezření na možné onemocnění COVID-19.

"Pozitivní byli tři lidé a ve všech třech případech šlo o nákazu kontaktem s již dříve pozitivně testovanou osobou. Musím, bohužel, potvrdit informaci, že došlo k prvnímu úmrtí v Jihočeském kraji v souvislosti s COVID-19. Jednalo se o komorbidní pacientku, tedy pacientku se souběhem několika velmi závažných onemocnění, ve věkové kategorii 65+. Zaznamenali jsme i jednoho nově uzdraveného pacienta. To znamená, že počet osob, které už ani po dvou opakovaných vyšetřeních nevylučují koronavirus SARS-COV-2, se v regionu zvýšil na čtyři,“ uvedla ředitelka Kvetoslava Kotrbová.

Zákaz vstupu! Do českokrumlovské nemocnice se bez vstupního vyšetření nikdo nedostane.
Každého s příznaky koronaviru jihočeské nemocnice preventivně izolují

Jižní Čechy jsou tak dle jejích slov v rámci České republiky stále krajem s nejnižším relativním výskytem onemocnění, tedy s nejnižším počtem případů přepočteným na 100 tisíc obyvatel. Podle večerních dat Ministerstva zdravotnictví dosáhl relativní výskyt v regionu 19,35 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel. Jen pro srovnání. V Praze, kde je nemocných nejvíce, činil relativní výskyt ke stejnému okamžiku 90,96 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel.

Testování na koronavirus, ilustrační foto
Na jihu Čech přibyl v pondělí jediný nakažený

Onemocnění podle okresů

„K úterní 18. hodině bylo podle verifikovaných dat Krajské hygienické stanice v regionu mezi nemocnými 73 žen a 50 mužů. Třiatřicet nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku, jednadvacet na  Českokrumlovsku, dvacet na Českobudějovicku, šestnáct na Prachaticku, čtrnáct na Táborsku, jedenáct na Jindřichohradecku a osm na Písecku,“ doplnila epidemioložka jihočeské Jitka Luňáčková.

Nakažené jsou jak děti, tak i senioři

Mezi nemocnými je pět dětí ve věku do 14 let. Jedenáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let. Dvaadvacet v kategorii od 25 až 34 let, dvaadvacet v kategorii od 35 do 44 let, osmnáct v kategorii od 45 do 54 let a sedmnáct v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 28 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 5918 osob. V povinné karanténě se k pondělní 18. hodině nacházelo aktuálně 750 Jihočechů.

Hlubocký kněz Tomas van Zavrel.
Poselství Tomase van Zavrela: Půst a Velikonoce s nečekanou pandemií

Počet repatriantů, kteří se v posledních dnech vrátili ze zahraničí zpět do vlasti v rámci hromadných repatriací organizovaných Ministerstvem zahraničí a nyní jsou pod dohledem jihočeských hygieniků, se v úterý zvýšil o čtyři osoby na celkových 85. Nákaza byla v minulých dnech prokázána zatím pouze u jednoho z nich.

Ucelený a pravidelně aktualizovaný přehled o vývoji nákazy COVID – 19 v regionu lze nalézt na webových stránkách KHS Jihočeského kraje na adrese: https://www.khscb.cz. Celostátní data nabízejí webové stránky Ministerstva zdravotnictví: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 . Ve zveřejňovaných statistikách aktuálního počtu onemocnění COVID-19 dochází mezi webovými stránkami Ministerstva zdravotnictví a hygienických stanic k mírným odlišnostem. Ty jsou dány použitou metodikou: Zatímco MZ uvádí aktualizované údaje z průběžných hlášení nových případů pozitivity u osob s trvalým pobytem v Jihočeském kraji od všech vyšetřujících laboratoří, KHS zveřejňují nové případy, vyšetřované v regionu a to po jejich verifikaci.

Aktuální situace výskytu COVID-19 v Jihočeském kraji (údaje k 7. 4. 2020, 18. hod.)

Kumulativní počet potvrzených případů 123 (denní přírůstek +3)
Kum. počet osob indikovaných k testování 5918
Počet testovaných vzorků za 24 hod. 311
Počet karantén (aktuálně) 750
Kumulativní počet vyléčených: 4

Pozitivní případy v regionu po okresech:
Strakonicko 33 (denní přírůstek +2)
Českokrumlovsko 21 (denní přírůstek 0)
Českobudějovicko 20 (denní přírůstek 0)
Prachaticko 16 (denní přírůstek 0)
Táborsko 14 (denní přírůstek 0)
Jindřichohradecko 11 (denní přírůstek 0)
Písecko 8 (denní přírůstek +1)

Nemocní podle pohlaví:
Ženy 73
Muži 50

Nemocní podle věku:
0-14: 5
15-24: 11
25-34: 22
35-44: 22
45-54: 18
55-64: 17
65+ : 28