Předání auta se uskutečnilo na prostranství před Konibarem za přítomnosti zástupců obce, hasičského záchranného sboru (HZS) Jihočeského kraje, senátora Tomáše Jirsy, dodavatele automobilu a dětí z místní školky a školy. Ty si pak mohly prohlédnout nový i starý hasičský vůz kájovských hasičů a velkou Tatru s cisternou pozvaných ledenických hasičů.

„Vedle nového vozidla vidíte automobil, který mají kájovští hasiči téměř dvacet let,“ uvedl starosta Kájova Bohumil Šíp. „A ten, když se pořizoval, už nový nebyl. Dnešní slavnostní předání je poděkování lidem, kteří se zasloužili o to, že kájovští hasiči nový automobil získali.“ Přitom vzpomenul i nedávno zesnulého velitele kájovské hasičské jednotky.

Dvůr bývalého pivovaru Eggenberg se dočasně proměnil ve staveniště.
Překvapivé nálezy v krumlovském pivovaru: Schodiště či záhadná sgrafita

„Dobrovolné hasiče potřebujeme, i když, třeba jako kájovští, nemají cisternu,“ řekl Pavel Rožboud, ředitel Územního odboru Český Krumlov HZS Jihočeského kraje. „Jezdí k zásahům, jako jsou požáry, polámané stromy, k povodním. V roce 2018 kájovští hasiči pátrali také po jedné pohřešované osobě. Teď na zásahy budou jezdit novým vozem.“

Sbor dobrovolných hasičů v Kájově má v současnosti zhruba třicet členů. „V zásahové jednotce působí kolem deseti jedenácti lidí,“ řekl nový velitel jednotky Václav Fišer. Technické vybavení jednotky zahrnuje původní automobil, dvanáctka stříkačka, čerpadlo, motorové pily a podobně. „A teď také nové dopravní auto,“ přitakal Václav Fišer. „Máme z něho velkou radost. Je devítimístné, neboť je lépe vybavené než naše staré auto. Například má i naviják čtyřikrát čtyři a snáze se s ním leckams dostaneme. Budeme ho využívat převážně k zásahům.“

Májka a čarodějnice v Kájově
Kájovský slet čarodějnic. Místní stavěli májku a tradici si užívali

Dobrovolní hasiči kromě zásahů ale pomáhají i jinde. Se společenskými akcemi, jako je stavění májky, pořádání dětského dne, ale i s rozmanitými pracemi pro obec.

Nejlepší chvíle přišla pro děti v okamžiku, kdy si směly všechny automobily prohlédnout, posadit se dovnitř a poslechnout si pronikavý zvuk jejich sirén.

Nový kájovský vůz stál zhruba 1,5 milionu korun. Dotace od ministerstva vnitra činila 450 000 korun, kraj poskytl 300 000 korun, zbývající částku uhradila obec Kájov.

Český Krumlov v roce 1999. Vstup do bývalého objektu prádelny a čistírny v Hradební ulici.
OBRAZEM: Krumlovská devadesátá. Rok 1999