Nikdo by místním nezazlíval, kdyby zůstali doma v teple a suchu. Přesto na krytou terasu kulturáku přichází žena a klubko dětí.
„Ne ne, my nejsme ze zušky, my jsme fanklub paní učitelky Korbelové," směje se Michaela Cvachová z Dolního Dvořiště, která se v rámci fanklubu otitulovala jako rodič.

„Paní učitelka nám dneska říkala, že se budou zpívat koledy, tak jsme si tu dali sraz," vysvětlují nebojácnější žákyně.
Je za deset minut šest, a zpoza domu sousedícího s prostranstvím před kulturním domem přichází celý houf dětí. Za nimi se z různých stran objevují dospělí s deštníky a pět minut před šestou už stojí na prostranství více než sto dvacet diváků.
„Haló, pane," volají děti z fanklubu. „Už je tu paní učitelka…"

„Je to milé," konstatuje Simona Korbelová ze Základní školy Fantova. „Já jsem s nimi moc spokojená. S dětmi i s rodiči. Teď mi budou děti po pěti letech odcházet, tak se mi bude po nich hodně stýskat. Je to radost, mít dobrý kolektiv," dodává.
„My jsme pátá bé," vysvětlují děti a houfují se kolem paní učitelky ke společné fotografii.

Lidé vytrvale moknou, za pár minut vše vypukne.
„Přivedla jsem děti, aby se inspirovaly. Syn už chodí na zušce do přípravky, tak by tu teoreticky už mohl příští rok zpívat. Jaký nástroj si vybere, to nechám na něm, mně se líbí kytara a bicí," říká Lenka Tondlová

„Já jsem si přišla na koledy pro kus té vánoční nálady. Škoda, že prší. Sníh by byl lepší. Třeba to příště vyjde," přeje si jiná divačka, Emilie Kučerová.
Je příjemné slyšet, že lidé používají slovo příště. Koledy s Deníkem se totiž konají v Kaplici poprvé.

Blíží se šestá hodina. Dětský pěvecký sbor ze Základní umělecké školy Kaplice, která se akce organizačně ujala, má sušší místo na krytém schodišti. Vedoucí sboru, Radka Kahovcová, dává z pozice sbormistra a dirigenta pokyn. Zní první koleda. Sbor zpívá za doprovodu harmonikáře a malého trumpetisty, a přihlížející, s mokrými texty koled v jedné, a s deštníky v druhé ruce, se pomalu přidávají.

Jako by déšť přestal existovat. Doznívá poslední koleda a ve vzduchu visí sváteční atmosféra.
„Mám radost, jaký výkon dokážou předvést tak malé děti. Nejsem úplně hudebník, ale mám to rád. Přijdu i příště," hodnotí akci Karel Světlý.
„Vůbec nám to počasí nevadilo, za rok přijdeme zpívat zas," říkají radostně malé zpěvačky Anička a Bára Kahovcovy a Klárka Fleischhackerová.

„Jsem mile překvapen z účasti. Vůbec jsme nevěděli, do čeho jdeme a co máme očekávat. Vyrobili jsme plakáty a propagační skládačky, které jsme roznesli po školách, úřadech a rozdali je známým. Rozhodně bychom mohli akci za rok zopakovat, a třeba ji i rozšířit a vylepšit," konstatuje zástupce ředitelky ZUŠ Kaplice Václav Kahovec.
Kapličtí, za rok tedy na shledanou?

Autor: Jan Houska