Jejich závěrečná praktická zkouška není zrovna jednoduchá. V sále kaplického restaurace Slovan při ní stojí několik slavnostně prostřených stolů a žáci vysvětlují jak slavnostní tabuli připravili, za jakým účelem, co na tabuli nesmí chybět, jakým způsobem musí obsluhovat stolovníky a prokazují řadu dalších znalostí.

„Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi můžeme nalévat ze šálků, které obsahují 0,2 litru,“ říká zrovna dívka u své slavnostní tabule obklopené zkušební komisí. „Z čeho se skládá koktejlový příbor? Tvoří ho kávová lžička a moučníková vidlička.“

Připravit slavnostní tabuli, kde hosty čeká několik chodů, není jen tak. „Skutečně se i měří, jak třeba daleko od okraje stolu uložit příbory,“ přiblížila vedoucí učňovského střediska Ilona Straková.

„Při hostině se třeba napíná i provázek, aby klubový talíř s příbory ležel od okraje přesně na palec, tedy na dva centimetry. Přitom jednotlivé příbory by od sebe měly být vzdáleny asi půl centimetru. Na stůl se zakládá na slavnostní hostinu maximálně devět příborů, lžíce se do toho nepočítá. I na pravé straně talíře mohou být založeny maximálně tři nože a tři vidličky. A nad klubovým talířem se zakládají maximálně dva příbory. Pokud je více chodů v meníčku, další příbory k dalším chodům by měla obsluha mít připravené někde na příručním stolu. A postupně by je k těm chodům dokládala.“

V červnu v Kaplici skládalo zkoušky z oboru kuchař-číšník osm žáků.