Pomyslným vítězem ankety se stala krumlovská Restaurace V Oblouku, ve které nevaří týdenní obědová menu, ale kuchyni mají založenou na minutkách. V nabídce mají např. pstruha à La Provence za 169 Kč bez přílohy, kuřecí řízek na přírodno za 135 Kč nebo kuřecí nudle se šunkou a nivou za 145 Kč. „V sezóně jsou našimi častými hosty turisté nebo návštěvníci Otáčka, kteří se u nás cestou zastaví, během roku máme spíše stálou klientelu. Často je bereme už jako naše známé, někteří tu jsou i dvakrát, třikrát týdně. Když přijdou, víme předem, co budeme vařit, mají svá oblíbená jídla,“ přiblížil kuchař Pavel Cifreund.

Oblouk ze čtenářů doporučila např. Simona Baličevič z Chvalšin, která přidala i své další tipy. „Restaurace u Jelena ve Chvalšinách, Český Krumlov Restaurace Oblouk, Jelenka, Bufík a jídelna Krumlov a na Lipně Restaurace Admirál.“

Dobře si v anketě vedla také právě Simonou Baličevič zmiňované restaurace U Jelena ve Chvalšinách a Bufík u krumlovského vlakového nádraží. U Jelena nabízejí denní menu za 129 korun včetně polévky a výběr ze dvou hlavních jídel, např. celerový krém a rozstřeleného ptáčka s rýží nebo houskovým knedlíkem nebo čočku na kyselo, volské oko a okurku.

Krumlovské vinobraní 2023. Panenská sklizeň Solarisu na jižních terasách krumlovského zámku.
Krumlovští vinohradníci si pochvalují letošní úrodu. Sklízelo se i na zámku

V Bufíku, který funguje jako rychlé občerstvení, nabízejí malou polévku za 15 Kč a velkou za 30, dále třeba vepřový steak s pečeným bramborem za 115 Kč, kuře na paprice s těstovinou za 110 Kč nebo vepřový řízek se salátem za 125 Kč.

Můstek Beer&Burger, jednoznačně už jenom při pohledu na google recenze, je jedna z nejlepších restaurací v Českém Krumlově,“ přidal své vlastní hodnocení další ze čtenářů. „Nenajdete zde staročeská žebra se staročeskou nakládanou zeleninu a jiné šmakulády. Tihle kluci doopravdy ví, co dělají. A doufám, že se jim bude i nadále dařit držet kvalitu a jedny z nejlepších hodnocení z místních restaurací.“

Své tipy ostatním nabídla také Krumlovačka Anna Kolářová. „Ve Světlíku Antoni, od 16 hodin tam mají jídla na objednávku, je to směrem z Krumlova na Frymburk, a z krumlovských restaurací U Bejka a Na Louži, Bufík na vlakovém nádraží a ještě ve Vyšším Brodě Panský dvůr, bývalý Vzlet.“

Cvičení Odolné nebe 2023 ve vojenském újezdu Boletice. Na snímku  L-159 Alca.
Podívejte se, co vám léta nad hlavami a co se děje v Boleticích při cvičení

Za návštěvu podle čtenářů stojí také bistro Libra na Holkově, u mezinárodní silnice E55. Už pět let, od jeho znovuotevření, v něm provoz zajišťuje Jana Kojanová. „Už máme stálou klientelu, za to jsme rádi, protože bylo docela těžké si ji získat, a navštěvují nás pravidelně i naši hosté z daleka, kteří po E55 jezdí na jih na dovolenou a už si u nás plánují zastávku.“

V Libře nevaří z žádných polotovarů, ale výhradně z vlastních produktů. „Snažíme se mít co nejchutnější domácí stravu. Máme nejen poctivou českou kuchyni, např. svíčkovou, ale také i steaky a hlavně hamburgery z biomasa a pečeme si vlastní housky. Prý jsme nejlepší široko daleko,“ svěřila se provozní. „Oblíbené jsou i naše domácí limonády, máme jich asi dvacet druhů.“

Na facebooku mají připnutý stálý jídelní lístek a jednou za dva dny nabídnou i specialitu, nějakou zajímavou novinku. Ve stálé nabídce je např. kuřecí prso s omáčkou z nivy s americkými brambory za 199 Kč, svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem za 179 či hamburger Bistro Libra s hovězím masem za 189 Kč. A proč Libra? „Majitelka je Daniela Librová, není v tom nic tajemného,“ uzavřela se smíchem Jana Kojanová.