Za ty se má opravit dosud chátrající část obou městských klášterních komplexů, tedy klášterů klarisek a minoritů, kostel, konvent bekyň a zahrady patřící Rytířskému řádu křížovníků s červenou hvězdou. Na první pohled jsou kláštery stále ve stejném stavu. Na aktuální stav se proto Deník zeptal koordinátora projektu Jana Vondrouše.

Co se za uvedenou dobu změnilo a kam pokročily práce?
Ke svému konci se nachýlily přípravné projekční práce. Vysoutěžili jsme takzvanou expertní podporu, která by nám měla pomoci v oblasti případných rizik nebo ekonomiky provozní fáze. V nejbližších dnech se vypíše výběrové řízení na dodávku stavby. Ono se zdá, že se nic neděje, ale práce je tam odvedeno hodně. Kromě uvedeného se tu stihl provést i archeologický průzkum.

Část areálu ale už opravena je a sídlí v nich škola svaté Anežky…
Tato část byla zrekonstruována před lety za městské peníze, bylo to, tuším asi za 28 milionů korun. Asi nejvíce práce nás nyní čeká na areálu klarisek, který nese největší stopy devastace. Ještě štěstí, že Českokrumlovský rozvojový fond v minulosti stihl opravit téměř všechny střechy.

Areál tedy čeká hlavní část stavebních prací. V těchto dnech ovšem hýbe republikou varování z Evropské unie o možném zastavení toku dotačních peněz. Je možné se v tuto chvíli obávat toho, že by se v budoucnu mohl zastavit i tok dotačních peněz na opravy krumlovských klášterů?
Neobávám se. Naším smluvním partnerem je stát. Dostali jsme dotaci za splnění určitých podmínek, my je neporušujeme, tak proč bychom měli o dotaci přijít? Podívejme se na to z druhé strany. Kdybychom my porušili nějakou z podmínek, tak stát by se s námi nemazlil. Vzali by nám dotaci a ještě bychom platili pokutu. Ale v souvislosti s tím je dobré si položit několik otázek: Sama Evropa je v tuto chvíli jedno riziko. Vždyť jen diskuze kolem eurozóny, zdali vydrží, nebo ne? Koho z ní vyloučit, koho nechat? Také je dobré zamyslet se nad tím, v jaké je Evropa finanční kondici a zdali je či bude schopna financovat to, co financovala doposud. Druhým problémem je vztah naší republiky s Evropskou unií. Bylo dobře, že Česká republika nepodepsala fiskální smlouvu o kontrolách hospodaření?   Nebyla to chyba?
A kdyby Český Krumlov kvůli takové chybě měl o dotaci přijít, bylo by to velice neseriozní a byl bych asi hodně naštvaný.