Kaplická Městská knihovna.Zdroj: archiv knihovny„Fungujeme jako dřív,“ ujišťuje vedoucí kaplické knihovny Jiřina Kostková. „Město nám dodalo potřebné dezinfekční prostředky, které návštěvníci najdou hned u vchodu. Dole v přízemí knihy vrací, knihovnice je přeberou a odkládají do několikadenní karantény.“ Čtenáři poté mohou pokračovat do horního patra, kde si mohou půjčovat. Mnozí si berou raději i více knih do zásoby.

„Hned v pondělí přišlo kolem devadesáti lidí,“ potěšilo Jiřinu Kostkovou a její kolegyně. „A vycházelo to perfektně, není žádný problém dodržovat dvoumetrové vzdálenosti mezi čtenáři.“

Knihovnice mají pochopitelně roušky a gumové rukavice. Knihovnu už dokonce navštívil dealer, takže nakupují nové knihy. Jsme spokojeni a těší nás, když od čtenářů slyšíme, jak jsme jim chyběli,“ říká vedoucí s úsměvem.

Původně počítala knihovna s otevřením až 8. června. Na květen si tedy smluvila firmu na instalaci klimatizace. „Tak jsme to oddálili,“ říká Jiřina Kostková. Provozní doba knihovny se vrátila k normálu, od 27. dubna běží měsíc hájení, týkající se upomínek za nevrácené knihy.

Lipensko zahajuje turistickou sezonu.
Lipno zahajuje letní sezonu. Otevře některé provozy i atrakce

S červnovým termínem otevření počítali také v českokrumlovské Městské knihovně. Proto se pustili do revize rozsáhlého knižního fondu, jenž čítá téměř 100 tisíc publikací. Tu nyní potřebují dokončit.

Krumlovská knihovna proto pro veřejnost otevře až v pondělí 4. května. „Musíme se na to připravit,“ říká ředitel Martin Nechvíle. „Přichystat dezinfekční a ochranné prostředky, k tomu bude platit při návštěvě knihovny řada omezení. Chystáme také pokyny pro čtenáře.“ Provozní doba knihovny bude trochu upravená oproti původnímu provozu. „A to zřejmě až do letních prázdnin, neboť některé z pracovnic čerpají ošetřovné na péči o děti,“ říká ředitel. Od pondělí bude otevřené rovněž dětské oddělení, ale nebude možné posedět ve studovně a využívat i jiné služby. „Těšíme se, že se po nucené přestávce opět shledáme s našimi čtenáři,“ říká Martin Nechvíle. „Máme pro ně širokou nabídku nových knih, časopisů, CD či stolních her.“

Postupně zahajují i další knihovny:

- Například Obecní knihovna v Benešově nad Černou se otevírá od středy 29.4.2020. I nadále bude nutno dodržovat vstup s rouškou, dodržovat odstupy a ostatní hygienická nařízení.

- Obecní knihovna v Srníně je opět pravidelně otevřena od 28.4.2020 v době od 17 do 18 hodin.

- Městská knihovna ve Vyšším Brodě otevírá v pondělí 4.5. Všechny plánované kulturní a vzdělávací akce pro dětskou i dospělou veřejnost jsou však do 30.6.2020 zrušeny.

- Městská knihovna ve Větřní rovněž otevírá od pondělí 4.5.

- Obecní knihovna v Brloze je pro zájemce k dispozici od pondělí 27. dubna. A to každé pondělí od 7.30 – 11.30 a 12.30 – 17.00. Noste roušku, vydezinfikujte si ruce, nebo noste rukavice, dodržujte odstup minimálně dva metry.