Jak vznikl oceněný drink?
Měl to být inovativní koktejl, který by korespondoval se zdravým životním stylem. Já částečně pracuji tady v Krumlově v Apothece, tedy lékárně, a tak jsem to spojil dohromady. Koktejl byl podávaný v lékárnické dóze a při soutěži jsem objasnil, jak jsou použité suroviny zdravé a jaké mají léčivé účinky. Základ byl šalvěj, mango a minerální voda Mattoni.

Co je na barmanství nejtěžší?
Nejtěžší je, aby koktejly chutnaly pořád stejně. Když si u vás člověk něco oblíbí, měl by to samé dostat i příště. Aby to nebyla jenom náhoda, ale aby tu samou kvalitu dostal pokaždé.

V čem spočívá kouzlo dobrého drinku?
Je těžké vymyslet něco nového, takže je třeba pořád hledat inspiraci, aby to bylo originální. Není to jen o drinku samotném, ale i o servisu a aby to celkově dávalo smysl.

Vybaví se vám nějaký opravdu kuriózní koktejl?
Vybaví. Bylo to od italského barmana, který působí v Londýně. Na jednom semináři připravil Bloody Marry, do které přidal maso.

A nějaký opravdu luxusní?
Těch hodnotících žebříčků je hodně. Někdy je to založené na nějaké umělé hodnotě, kdy se do pití dává třeba diamant. Ale paradoxně ještě nedávno byl nejdražší drink v Bugsy´s baru v Praze. Byl to exkluzivní Manhattan, při jehož přípravě byly použity tři suroviny – vermut, žitná whisky a angostura bitter. Ty ovšem byly autentické a třeba sto až dvě stě let staré. Drink stál zhruba 22 tisíc korun. Majitel ho schválně nacenil takhle vysoko, aby si ho nikdo nekoupil, protože ani nechtěl ty lahve moc otevírat. Nicméně i tak to lidi začali celkem pít…

A co pijí nejčastěji běžní smrtelníci?
Mojito je taková stálice. Ale my si zakládáme na našich drincích. U nás jsou nejprodávanější ty, které jsme vymysleli my. Nejvíc se asi prodává drink založený na bazalce, ginu a čerstvých hroznech.

Proč jsou za barem převážně muži?
Znám pár dobrých barmanek, ale spočítal bych je na prstech jedné ruky. Barmanství je hodně o nočním životě a pokud chce mít holka rodinu, tak se to dá velice těžko kloubit dohromady.

A co nejraději pijete vy osobně?
To je těžká otázka na barmana. Každý barman je všeho přepitý, jak ochutnává. Potom raději hledá kouzlo spíš v jednoduchosti. Teď jsem si oblíbil rum a soda.