Zuzana KyselováZdroj: DeníkProvoz většiny dnešních domácností utnutí přísunu elektřiny naprosto paralyzuje. A tak zatímco se pracovníci energetických distribučních společností usilovně činí, aby přísun energie obnovili, ostatní, když padne tma, náhle bezradně přemítají, co mají dělat.

Technici společnosti E.ON odstraňovali následky vichřice nedaleko Deštné.
Energetici odvolali kalamitní stav, asi sto domácností je stále bez proudu

Jasně, jako první najdou svíčky, ale co pak? Ohřát nebo uvařit jídlo není možné, rychlovarná konvice nefunguje, stejně jako topení. Kdo si může zapálit v krbových kamnech, může si blahopřát. Televize, která se nám stará o zábavu, mlčí, číst při svíčkách je o zkažení zraku. Jít na procházku za skučení větru také není to pravé a ani bezpečné.

U Kunžaku vítr převrátil jedoucí dodávku. Ta skončila převrácená až v poli kus od silnice.
Silný vítr povalil další stromy, hasiči a energetici se nezastavili

Ať člověk chce, nebo ne, zavzpomíná na předky. Najednou je mu jasné, proč chodili spát, jak se říká, se slepicemi. A pokud má ještě po těch předcích chalupu, kde je místo lednice studený sklep, v obytných místnostech kamna na otop a na dvoře studna s pumpou, je v klidu. Při dlouhodobějším výpadku se má kam uchýlit. Jenomže takovou možnost nemá každý. Nucená „černá hodinka“ je však přece jenom k něčemu dobrá. Můžete ji využít k pěknému popovídání si s členy rodiny a k přemítání, jak ji pro případy delších výpadků elektrického proudu zajistit.