S odbornicemi z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje zavítal na tábor i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Mám velmi dobrý pocit z tohoto tábora. Sám jsem zvědavý, jak vypadá jeho zázemí. Je to typický tábor, který známe již léta. Je dobře, že děti zažijí atmosféru v lese, jsou samostatné a hýbou se. Já jsem jako malý byl na táboře několikrát,“ zmínil ministr.

Marie Nosková z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje k táboru Zálesák přidala: „Jsme na začátku kontroly, byli jsme teprve ve sklípku, tam je všechno správně. Je tam stálá teplota, ovoce a zelenina jsou řádně uskladněny. Budeme kontrolovat podmínky pro osobní hygienu, to znamená, jak často se děti mají možnost umýt v teplé vodě. Zajímavé je, že děti se mají podle předpisu mýt v teplé vodě alespoň jednou týdně, nám se to zdá hodně málo,“ zvážila.

Letní tábory na jihu Čech měly podle ní různé nedostatky. „V letošním roce jsme shledali více nedostatků ve skladování syrového masa. Některé tábory nemají vytvořené potřebné podmínky, nesmí jej tedy skladovat. Někteří si syrové maso sami zmrazují, což nesmí. Měli jsme problém s matracemi, shledali jsme stopy plísní. Další závadou byla pitná voda, nedostali jsme doklad o kvalitě pitné vody z vlastního zdroje, takže se voda musela okamžitě nahradit dováženou a balenou,“ vyjmenovala krajská hygienička Marie Nosková.

Na dětský tábor v Nesměni zavítal v pátek i ministr zdravotnictví.
Na dětský tábor zavítal i ministr

Doplnila, že s kolegyněmi na táborech kontroluje například jídelníček z hlediska bezpečnosti. „Nechceme zapékané potraviny s vajíčkem a nechceme, aby na táborech rozmrazovali syrové maso. Požadujeme chlazené maso, které na táborech rovnou zpracují,“ vysvětlila.

Hygieničky na všech dětských táborech kontrolují také zdravotní způsobilost dětí, zda se nesetkaly 14 dní před odjezdem s infekčním onemocněním nebo nejsou v karanténě. Dále kontrolují zdravotní způsobilost dospělých pro práci s dětmi, zdravotní průkazy a zdravotní deník u zdravotníka. „Lékárnička nesmí být na táboře přístupná dětem. Na tábor smí jen děti, které mají všechna povinná očkování,“ zdůraznila.

Odbornice každé léto prověří přes 100 táborů. Nejvíce kontrol udělají v červenci. Nedostatky táborů se podle nich každoročně liší.

Podle Marie Noskové z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje se na jihu Čech rekreuje nejvíce dětí z celé republiky. Prázdniny si takto užívá 37 800 dětí na 285 táborech. Během tří týdnů provedly pracovnice oddělení hygieny dětí a mladistvých na letních dětských táborech celkem 66 kontrol a uložily 4 sankce v celkové výši 19 000 korun.