Doufají v to také v penzionu a restauraci Dobík v Pasečné, kde v sobotu sněžilo celý den a atmosféru krásně zasněžené krajiny dokreslila nefalšovaná tradiční zabijačka. O tu se postaral řezník Vratislav Malecha s rodinou z Dolního Bukovska a připravili pro návštěvníky ovar, jitrnice, jelita, tlačenku, prejt, guláš, prdelačku i škvarkovou pomazánku. „Prase tady ale nezabíjeli,“ upozornila Kamila Sušanková, provozovatelka lyžařského areálu Pasečná a majitelka penzionu Dobík blízko Přední Výtoně. „Řezníci sem přivezli dvě certifikované půlky a ty tady od rána zpracovávali. Lidé si mohli zabijačkové pochoutky a produkty odvážet i domů, takže kupovali i uzené maso, slaninu, paštiku, k mání byly i klobásy.“

Vzhledem k intenzivnímu sněžení byla pro ochutnávku zabijačkových dobrot k dispozici i restaurace. Venku lidem k ochutnávání a nakupování vyhrávala živá muzika, tedy kapela Leťáci. „Zavítalo sem na 300 lidí,“ byla spokojena provozovatelka. „V poledne jsme začali a bylo to fajn. Někteří si i zatancovali.“

Několik návštěvníků přijelo i s běžkami, ale na ty bylo v sobotu ještě brzy. „Běžkařské trasy jsme ještě nepřipravovali,“ řekla Kamila Sušanková. „Dívala jsem se na Bílou stopu a všude na Šumavě bylo kolem deseti centimetrů. U nás je deset centimetrů po dnešku, ale na přípravu tras potřebujeme alespoň patnáct čísel. Jestli ale bude sněžení pokračovat, tak v neděli možná už budeme schopni přípravu zahájit.“ Běžkování není zatím možné ani v areálu v nedalekém rakouském Schönebenu.

„Sobota se na Dobíku vyvedla a my jsme šťastní, že po měsíci tady konečně máme zimu,“ shrnula s úsměvem Kamila Sušanková.