V pořadí už bude osmou a měla by být nainstalována na budově Regionálního muzea. Odtud by měla zabírat jak Horní ulici, tak Seminární zahradu, tedy terasu s výhledem na řeku, část centra a zámek. „Začínali jsme se čtyřmi kamerami, později se přidaly další tři, vše s propojením na Policii České republiky. Pokrok ale člověk nezastaví a tak hledáme peníze na rozšíření městského kamerového systému," doplnil včera velitel českokrumlovských strážníků Jan Šítal. Potřebné dotační peníze by měly dosáhnout takřka k půl milionu korun.

Z městské kasy pak musí celkovou částku nutnou na rozšíření doplnit ještě vlastní 136 tisíc korun. Práci strážníka kamerový systém plně nenahradí, ale pomáhá. Kamerový systém spustil Český Krumlov v roce 2007. K zajímavému paradoxu došlo tehdy už při podávání žádosti o první dotační peníze, kdy zaznělo, že Český Krumlov má tak nízkou kriminalitu, že nemá nárok na podporu. Není to záležitost levná, ale má své výsledky.

Už první roky přinesly situace, kdy kamery umožnily například takřka okamžité rozpoznání pachatelů fyzického napadení jednoho z českokrumlovských soukromých podnikatelů přímo na náměstí Svornosti, dopadení celostátně hledaného člověka, rozpoznání zlodějů, kteří po krádeži v jednom místním obchodě procházeli městem netuše, že jsou sledováni přímo do náruče hlídky strážníků a další podobné případy.