Už samotný pohled na areál sběrného dvora stačí, aby nutnosti jeho vylepšení dal za pravdu. Jak už Deník dříve informoval, místo, byť oplocené a uzamčené, se stávalo častým terčem nájezdů lapků, kteří tu potajnu rozebírali odloženou elektroniku v naději, že z ní vymontují součástky, co by se ještě daly někde zpeněžit. O dalších krádežích a poškozeném zařízení ani nemluvě. Tomu už by měl být konec.

Podle aktuálních informací z českokrumlovské radnice bude modernizace areálu stát lehce přes pět a půl milionu korun, přičemž podstatnou část těchto nákladů by měla uhradit dotace ve výši 3,9 milionu, kterou město získalo ze Státního fondu životního prostředí. Práce na modernizaci by podle sdělení místostarostky Jitky Zikmundové měly skončit v říjnu letošního roku.

Sběrný, nebo také recyklační dvůr je místo, kde mohou lidé odevzdat odpady, které se nevejdou či nepatří do běžných kontejnerů. A pro místní je to zdarma. O to víc překvapuje chování některých obyvatel. Dvůr je v Českém Krumlově otevřený v pondělí a ve středu od 14 do 18 hodin, v sobotu pak dokonce od desáté dopolední do čtvrté hodiny odpolední. Přesto se stává, že v pondělí ráno přivítá pracovníky před vraty sběrného dvora obrovská hromada rozebraného panelákového bytového jádra a dalších odpadků odložených nejspíše během neděle.

Tomu už by ale po modernizaci měl udělat přítrž dohledový kamerový systém napojený na Městskou policii, ale i nové ploty a lepší zabezpečení areálu.