Český Krumlov – Speciální stroj bude od nynějška pomáhat při práci v českokrumlovských lesích. S přesunem pokáceného dřeva z příkrých vltavských strání si poradí takzvaný železný kůň. Je to lehký pásový stroj, který se dostane prakticky všude a přitom šetrně k přírodě. Defacto dokáže nahradit práci tažného koně, který od nepaměti tahá těžké klády z nepřístupného terénu a využívá se v lesích až do dnes.

A právě v nejhůře přístupných lesích, nebo tam, kde je potřeba používat co nejšetrnější technologie, se používá železný kůň – malý pásový stroj na dálkové ovládání. Díky němu je práce mnohem bezpečnější. „Při dodržení bezpečnostních pravidel nehrozí těžké úrazy zapříčiněné sesmeknutím klády na kluzkém nebo nerovném terénu,“ vyzdvihl Miroslav Štoll, jednatel společnosti Lesy města Český Krumlov.

Frymburská lékárna během rekonstrukce.
Frymburští se dočkali. Po dvou letech je tamní lékárna znovu v provozu

„Budeme ho využívat k přibližování dřeva například z příkrých vltavských strání, k přesunu pokáceného dříví na místo, odkud je možné ho pak odvézt vyvážečkou nebo přímo kamionem na pilu.“

Nový stroj Lesy města Český Krumlov pořídily za 600 000 korun, na práci železného koně navíc stát přispívá dotacemi na šetrné technologie. Lesy města si o ně podají žádost.